Tramp odobrio da se Poljskoj prodaju lovci F-35

Izvor: RTS, 11.Sep.2019, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp odobrio da se Poljskoj prodaju lovci F-35

Bela kuća zvanično je obavestila Kongres SAD o prodaji lovaca F-35 Poljskoj u vrednosti od šest i po milijardi dolara.
Agencija Pentagona za bezbednosnu saradnju (DSCA) objavila je da prodaja vojne opreme Poljskoj obuhvata 32 borbena aviona F-35, piše portal Hil.

Kako se navodi u saopštenju, predložena prodaja oružja pružiće "podršku spoljnoj politici i nacionalnoj bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << SAD time što će se unaprediti bezbednost NATO saveznika koji je značajna sila za političku stabilnost i ekonomski napredak Evrope".
Dodaje se da bi prodaja aviona, ukoliko se realizuje, omogućila Poljskoj uverljive odbrambene sposobnosti za "odvraćanje agresora u regionu i interoperabilnost sa američkim snagama".
Varšava je u maju zatražila od Vašingtona kupovinu najsavremenijeg američkog borbenog aviona u dve tranše.
Zeleno svetlo od administracije Donalda Trampa za prodaju aviona F-35 došlo je posle najave da će još hiljadu američkih vojnika otići u Poljsku kako bi se ojačalo savezništvo dve zemlje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tramp odobrio: Prodaju 32 aviona F-35, ova istočnoevropska zemlja prva dobija letelice

Izvor: B92, 11.Sep.2019

Vašington -- Američki Stejt department odobrio je da za 6,5 milijardi dolara proda 32 borbena aviona F-35 Poljskoj...Prodaja aviona bi pojačala dorinos Poljske NATO-u i umanjila njenu zavisnost od ruske opreme, rekao je zvaničnik Stejt departmenta u saopštenju...Kako navodi Rojters, Pentagon je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.