Talibani: Naš borac koji je napao hrvatske vojnike umro kao mučenik

Izvor: B92, 24.Jul.2019, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talibani: Naš borac koji je napao hrvatske vojnike umro kao "mučenik"

Kabul -- Talibani su saopštili da je njihov borac umro kao "mučenik" nakon što je ubio i povredio "veliki broj agenata CIA-e", piše AFP, prenosi Indeks.

Avganistanski mediji prenose kako su talibani preuzeli odgovornost za najnoviji napad.

Rojters ističe da je to prvi poginuli hrvatski vojnik u Avganistanu otkako je Hrvatska, kao članica NATO-a, 2003. poslala svoje snage u to područje.

Jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od trojice vojnika koji su jutros ranjeni u Avganistanu, oko podneva je preminuo od povreda zadobijenih u napadu na vozilo Hrvatske vojske (HV) u Kabulu, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo obrane.

Reč je o pripadniku specijalnih snaga, vojniku Josipu Briškom rođenom 1992. godine koji je u Avganistanu bio angažovan na poslovima savetovanja i mentorisanja Avganistanskih sigurnosnih snaga, piše Indeks.

Talibani preuzeli odgovornost za napad na hrvatske vojnike

Avganistanski mediji objavili su da su talibani preuzeli odgovornost za napad bombaša samoubice na vozilo hrvatske vojske u prestonici Kabulu.

Hina navodi da su ranjeni vojnici iz Desetog hrvatskog kontingenta (HRVCON) koji se od marta ove godine nalazi u Avganistanu u sklopu NATO misije "Odlučna podrška", a deo ovog kontingenta su i pripadnik Vojske Crne Gore, Armije Severne Makedonije, Oružanih snaga Albanije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Prema poslednjim informacijama jedan hrvatski vojnik je preminuo, a još dvojica su ranjena.

Navodi se da se kod jednog vojnika radi o prelomu noge, a kod drugog o povredi ruke.

"Radi se o izolovanom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontigenta su na sigurnom", kazao je hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević.

On je dodao da je jutros razgovarao sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem, koji su upoznati s ovim događajima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PREMINUO RANJENI HRVATSKI VOJNIK Pripadnici Oružanih snaga BiH u Avganistanu su na BEZBEDNOM

Izvor: Blic, 24.Jul.2019

Nakon informacije o samoubilačkomnapadu u Avganistanu u kojem je jutros poginuo jedan hrvatski vojnik, a dvojica ranjena, iz Oružanih snaga BiH su saopštili da su članovi misije iz BiH na bezbednom.

Nastavak na Blic...

Talibani napali HRVATSKE VOJNIKE u Avganistanu, jedan PODLEGAO RANAMA

Izvor: Blic, 24.Jul.2019

Ministarstvo odbrane Hrvatske saopštilo je da je jedan od trojice vojnika koji su jutros ranjeni u Avganistanu preminuo od posledica povreda zadobijenih u napadu na vozilo hrvatske vojske u prestonici Kabulu, prenosi Hina.

Nastavak na Blic...

Kabul: Talibani preuzeli odgovornost za napad u kome su povređeni hrvatski vojnici

Izvor: Danas, 24.Jul.2019

Talibani su preuzeli odgovornost za samoubilački napad u kome je danas u Kabulu poginuo jedan, a ranjena dvojica hrvatskih vojnika, objavile su agencije. Članak Kabul: Talibani preuzeli odgovornost za napad u kome su povređeni hrvatski vojnici se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.