TAJNE MISIJE NAŠE VOJSKE PROTIV NATO 1999: Pet akcija u kojima je herojsko srpsko srce slomilo neprijatelja

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Mar.2019, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAJNE MISIJE NAŠE VOJSKE PROTIV NATO 1999: Pet akcija u kojima je herojsko srpsko srce slomilo neprijatelja

Snage Vojske Jugoslavije nanele su tokom NATO agresije 1999. godine nekoliko teških udaraca Alijansi.

Odnos snaga, naravno, bio je toliko nesrazmeran da se agresoru nije moglo parirati na širem planu, međutim, zahvaljujući veštim manevrima i faktoru iznenađenja u više navrata su napadačima naneti veliki gubici, pre svega u tehnici i naoružanju.

General-major Vojske Srbije u penziji Božidar Delić opisuje podvig naših kopnenih jedinica, operaciju "Strela".
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Operacija je počela 26. maja na Paštriku, a završila se našim izvlačenjem sve do primirja 10. juna 1999. godine. Tada je prvi put protiv nas primenjena američka doktrina vazdušno-kopnene bitke, gde su snage terorista i vojske Albanije, uz pomoć plaćenika, napadale uz artiljerijsku podršku vojske Albanije i istovremene udare NATO – objašnjava general-major Delić.

Cilj neprijatelja bio je, kako kaže, prodor u dolinu Drima, zauzimanje Metohijske kotline, Prizrena i dalje dejstvo preko Suve planine, prema Prištini.

Situaciju koja se deševala noći 19. maja na nebu šireg područja Beograda opisao je do detalja pukovnik Slaviša Golubović u svojoj knjizi "Pad noćnog sokola". Dvadesetak minuta pre ponoći, treći raketni divizon 250. raketne brigade PVO VJ je sa komandnog mestas, po naređenju načelnika grupe za borbeno komandovanje, preveden u pripravnost najvišeg stepena. Nekoliko minuta posle ponoći putpukovnik Đorđe Aničić usmerio je sve vojnike na cilj koji se približavao iz vazduha, na daljini od 16-17 kilometara. Oficir za vođenje raketa, poručnik Tiosav Janković, izvestio je da je otkrio cilj, da bi usledilo lansiranje dve rakete i njihov susret sa ciljem na daljini oko 11 kilometara. Pogođen je bio moćni strategijski bombarder, američki ponos B-2. Divizion je do te misteriozne noći lansirao ukupno sedam raketa i osim B-2 oborio još dva neprijateljska aviona.

Kretanje većih formacija Vojske Jugoslavije tokom agresije, pogotovo mehanizovanih, bila je jedva izvodljiva misija. Naši stratezi dovijali su se najčešće organizujući transport po mraku, bez ijednog upaljenog svetla. Tako je krajem marta, nekoliko uzastopnih noći, organizovana akcija prebacivanje velikog broja tenkova iz Kraljeva u Klinu na KiM. Zahvaljujući tom manevru otklonjena je neposredna opasnost od kopnene invazije.

Najmanje 17 aviona i sedam američkih helikoptera ah-64 apač oborila je srpska avijacija u odbrani zemlje od NATO. U tajnim akcijama naših heroja, od kojih je jedna bila na tromeđi Srbije, Albanije i Makedonije, sprečen je prodor NATO na Kosmet i ometanje kopnenih operacija srpske vojske, koja je branila granice zemlje od ulaska OVK.

Grupa heroja iz 72. specijalizovane brigade "Sokolovi" Vojske Jugoslavije, pod komandom pukovnika Srbobrana Radića, sprovela je tajnu akciju nazvanu "Tromeđa" ili "Udar groma". U njoj je uništeno više NATO letelica.

- Među njima su bili jedan apač i veliki transportni helikopter činuk. Prodor na Kosmet planiran je sa improvizovanog helidroma, na tromeđi Srbije, Albanije i Makedonije, a obezbeđivali su ga makedonski vojnici. Odatle je sve vreme agresije Šiptarima na Kosovu pružana podrška. Nismo imali izbora, morali smo da zaštitimo našu zemlju – opisuje Radić, piše Srpski telegraf.

Na aerodromu "Rinas" pored Tirane bila je smeštena američka borbena grupa "Soko", koju su činila 24 moćna helikoptera apač. U ranu zoru 26. aprila u akciju napada na ove ciljeve krenulo je sa aerodroma Golubovci kraj Podgorice šest aviona G-4 supergaleb, jugoslovenskog RV i PVO. Kako je zabeležio vojno-politički komentator Miroslav Lazanski, našim avionima trebalo je manje od 20 minuta da stignu do cilja. Oni su leteli veoma nisko, na samo tri metra iznad morskih talasa, kako bi izbegli neprijateljske radare.

Prvo je raketama i bombama napadnut logor za obuku terorista OVK kraj aerodroma "Rinas", da bi zatim supergalebovi gađali američke helikoptere na zemlji. Tada je uništeno devet apača, dok su još tri bila ozbiljno oštećena. U znak odmazde, dan posle ove akcije, NATO je u tri navrata bombardovao aerodrom "Golubovci", posebno gađajući podzemni objekat gde su bili smešteni avioni G-4.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.