Stoltenberg žali, Nemačka poziva na uzdržanost (VIDEO)

Izvor: Mondo, 14.Dec.2018, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg žali, Nemačka poziva na uzdržanost (VIDEO)

Nakon što je kosovska skupština usvojila sva tri zakona koji omogućavaju da se KBS transformiše u vojsku Kosova, oglasili se i strani zvaničnici.

Foto: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da žali što je kosovski parlament doneo odluku o transformaciji KBS uprkos zabrinutosti Alijanse.

"I mada je tranzicija Kosovskih bezbednosnih snaga u principu stvar o kojoj odlučuje Kosovo, mi smo jasno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << stavili do znanja da taj potez dolazi u pogrešno vreme", poručio je Stoltenberg.

Kako kaže Stoltenberg, NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa njihovim tekućim mandatom.

"Sa promenom mandata, Severnoatlantski savet će sada morati da izvrši ponovnu procenu stepena saradnje NATO sa KBS", navodi se u saopštenju Alijanse.

I regret that the decision to initiate a change of the Kosovo Security Force mandate was made despite the concerns expressed by #NATO. All sides must ensure that today’s decision will not further increase tensions in the region. Read my statement here: https://t.co/a75hfdc0hw

— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) December 14, 2018

Stoletenberg navodi i da NATO i dalje, kroz Kfor, ostaje posvećen bezbednosti i sigurnosti na Kosovu i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Sve strane moraju da osiguraju da današnja odluka neće dalje dovesti do povećanja tenzija u regionu. Svi odgovorni politički akteri u regionu moraju da se usredsrede na napredak reformi i dijalog", ističe šef Alijanse.

Izvor: Tanjug

Ponovio je poziv i Beogradu i Prištini da ostanu mirni i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje bi mogle da vode ka eskalaciji.

"NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kao jedino održivo političko rešenje za region", zaključuje se u saopštenju.

Nemačka je danas saopštila da usvajanje zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku ne sme biti iskorišćeno za eskalaciju nasilja i pozvao Beograd i Prištinu na uzdržanost.

"Kosovo kao suverena država ima pravo da osniva regularne oružane snage", rekao je portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova Rajner Brojl (Rainer Breul) ali i podsetio na jasan stav Berlina da transformacija postojećih Kosovskih bezebednosnih snaga "ne treba da bude ishitren već inkluzivan proces koji će uključiti srpsku manjinu na Kosvu i u tesnim konsultacijama pre svega sa NATO i saveznicima".

On je naglasio potrebu normalizacije odnosa Srbije i Kosova i apelovao na obe strane da ispolje uzdržanost.

"Usvajanje zakona se ne sme iskoristiit kao izgovor za dalju eskalaciju", naveo je. 

Pročitajte još:

Kosovo dobilo vojsku: Albanci slave! (VIDEO)

Mitrovica danas: Oklopna vozila i srpske trobojke VIDEO

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stoltenberg: Odluka o transformaciji KBS doneta u pogrešno vreme

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Dec.2018

Generalni sekretar NATO, Jenst Stoltenberg izrazio je žaljenje zbog današnje odluke kosovskih vlasti o promeni mandata Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), čime je Kosovo i zvanično ušlo u proces dobijanja vojske, navodeći da je doneta “uprkos zabrinutosti koje je izrazio NATO”. “Iako je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

STIGLA REAKCIJA NATO Stoltenberg: Žalim zbog vojske Kosova, preispitaćemo saradnju sa njima

Izvor: Press, 14.Dec.2018

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da žali što je kosovski parlament doneo odluku o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga uprkos zabrinutosti Alijanse. . Foto:Blic. "I mada je tranzicija Kosovskih...

Nastavak na Press...

Vojska Kosova - NATO žali, EU uzdržana, SAD podržavaju, Srbija i Rusija kritikuju

Izvor: VOA, 14.Dec.2018

Pošto su u Skupštini Kosova usvojeni nacrti tri zakona, koji omogućavaju transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti (KBS), generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da žali što je kosovski parlament doneo ovu odluku o uprkos zabrinutosti Alijanse. "I mada je tranzicija Kosovskih bezbednosnih...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.