Stoltenberg o NATO agresiji: Žalimo zbog nevino izgubljenih života, akcija je bila da se zaštite civili

Izvor: Vostok.rs, 08.Okt.2018, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg o NATO agresiji: Žalimo zbog nevino izgubljenih života, akcija je bila da se zaštite civili

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da su bombardovanje 1999. i događaji na Kosovu glavni razlozi veoma niske popularnosti NATO-a u Srbiji.


„To je, zapravo, pravi razlog, a sve ostalo je manje ili više sporedna pojava. Mi unapređujemo saradnju, iako je Srbija vojno neutralna i nemamo težnje da budemo deo bilo kojeg Vojnog saveza“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon otvaranja vežbe „Srbija 2018.“ u Mladenovcu.



„Nema nikoga u ovoj zemlji ko mrzi Stoltenberga. Srbi ne vole ono što se dešavalo na Kosovu i 1999. godine, ali ako bi Jens bio prisutniji, bio bi to dobar put da unapredimo saradnju“, rekao je Vučić.


Odgovarajući na pitanje kako NATO može da promeni percepciju u srpskom javnom mnjenju, Stoltenberg je rekao da je najbolji način da se nastavi zajednički rad, poput današnje vežbe.


„Ova vežba je dobra za Srbiju, za region i ceo NATO. Dela govore glasnije od reči i najbolje što možemo da uradimo, jeste da pokažemo da smo u prilici da osnažimo partnerstvo“, rekao je on.


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da taj NATO u potpunosti poštuje neutralnost Srbije i činjenicu da ne postoji težnja za ulaskom u Severnoatlantsku alijansu i još jednom izrazio žaljenje zbog, kako je rekao, nevinih žrtava u bombardovanju 1999. godine.


Stoltenberg je rekao da je svestan "kontroverzi" koje prate NATO u Srbiji zbog bombardovanja 1999. godine i da taj rat i dalje predstavlja bolno sećanje za mnoge, naročito za one koji su izgubili nekog bliskog.


Stoltenberg je rekao da žali zbog svakog nevinog izgubljenog života i ponovio da je ideja te akcija bila da se "zaštite civili".


Prema procenama, u NATO bombardovanju 1999. godine poginulo je oko 1.000 vojnika i policajaca i oko 2.500 civila.



„Prošlost ne možemo da zaboravimo, ali možemo da idemo dalje u budućnost“, rekao je Stoltenberg i dodao da partnerstvo donosi korist i Srbiji i NATO-u, a takođe je podsetio na sve zajedničke programe koji su obavljeni u prošlosti, poput uništavanja mina i viška naoružanja, prekvalifikaciju viška vojnog kadra i drugo.


On je ponovio da je NATO posvećen bezbednom i sigurnom okruženju za sve na Kosovu, uključujući i Srbe i da je dijalog Beograda i Prištine najbolji okvir za pronalaženje rešenja za sve zajednice.


Stoltenberg je rekao da je NATO svuda na Zapadnom Balkanu posvećen miru i stabilnosti i da su zemlje-članice NATO-a veliki investitori koji doprinose privrednom rastu Srbije.

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.