Stoltenberg: Više ćemo ulagati i pravednije deliti teret

Izvor: RTS, 11.Jul.2018, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: Više ćemo ulagati i pravednije deliti teret

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg otvorio je dvodnevni samit lidera Alijanse i poručio da je cilj samita ojačana zajednička odbrana i pravedno podeljene međusobne obaveze.
"Danas ćemo ojačati našu zajedničku odbranu i moć odvraćanja, kao i napore da svoju ulogu projektujemo i izvan naših granica i borimo se protiv terorizma. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << A pravedna podela tereta je osnova svega što radimo", poručio je prvi čovek Severnoatlantske alijanse.

Pre samo nekoliko godina, naveo je Jens Stoltenberg, NATO je smanjivao budžet za odbranu, a sada ga dopunjuje "trošeći više i bolje". 
"Danas ćemo se ponovo obavezati da ćemo više ulagati u našu odbranu i da ćemo pravednije deliti teret", zaključio je Stoltenberg.
Lideri zemalja članica NATO-a pozvali su sve države da zadrže "odlučujući pritisak" na Severnu Koreju, uključujući punu primenu sankcija Ujedinjenih nacija, kako bi ubedili Pjongjang da odustane od svog nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja.
U deklaraciji sa samita, koju je potpisalo 29 lidera članica NATO-a, iskazuje se puna podrška cilju "potpuno proverljive i nepovratne denuklearizacije Korejskog poluostrva", prenosi Rojters.

Dodaje se da NATO pozdravlja nedavne razgovore lidera SAD i Južne Koreje sa Severnom Korejom kao doprinos postizanju pune denuklearizacije na miroljubiv način.
"Pozivamo (Severnu Koreju) da potpuno primeni međunarodne obaveze, eliminiše svoje nuklearne, hemijske i biološke ratne kapacitete i balističke rakete i napusti sve programe u vezi s tim", kaže se u saopštenju.
NATO, takođe, poziva Pjongjang da se vrati Dogovoru o neširenju nuklearnog oružja i pristupi Konvenciji o hemijskom oružju.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pokazni let uoči NATO samita

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Jul.2018

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dočekao je lidere 29 zemalja članica Alijanse. Lideri su prisustvovali pokaznom letu. Ovo je prvi samit NATO-a, na kome Crna Gora učestvuje kao članica Alijanse. (Marek Hajduk)

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.