Stoltenberg: Očekujem odgovorno ponašanje NATO-a i Rusije

Izvor: VOA, 30.Okt.2018, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: Očekujem odgovorno ponašanje NATO-a i Rusije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da je da je uvjeren da će se Alijansa i Rusija ponašati odgovorno, dok izvode odvojene vježbe u istom području blizu obale Norveške. Stoltenber je u utorak prisustvovao vojnim manevrima NATO-a, najvećim od kraja Hladnog rata. Vojne vježbe NATO-a, poznate kao Spoj trozupca, izvode se u djelovima Norveške, u Atlantskom okeanu i Baltičkom moru. U vazdušnim, pomorskim i kopnenim manevrima, učestvuje 40 hiljada vojnika iz više od 30 država, a izvode se blizu Rusije koja je prošlog mjeseca i sama održala velike vojne vježbe. Moskva je informisana o vježbama Alijanse i čak pozvana da ih prati, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Poručio je da je cilj ratnih igara u njegovoj rodnoj Norveškoj “sprečavanje, a ne provociranje” i ocijenio da su vježbe neophodne. "Ne želimo novi Hladni rat i novu trku u naoružanju, zbog čega treba da radimo na boljim odnosima sa Rusijom. Čak i bez toga, suočeni smo sa teškim odnosima sa Rusijom, što znači da nam je potrebno veće vojno prisustvo i više vježbi. Zbog velikin tenzija, moramo da spriječimo incidente, nesreće, nesporazume i pogrešne procjene. A ako do njih dođe, moramo da osiguramo da ne izmaknu kontroli”. Rusija je upozorila da bi mogla da bude primorana da odgovori na povećanu vojnu aktivnost NATO-a. Najavila je da njena mornarica planira da od prvog do trećeg novembra, testira rakete u međunarodnim vodama, blizu područja gdje se izvode vježbe NATO-a.  
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Stoltenberg: Očekujem dobro ponašanje tokom manevara

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Okt.2018

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da će se zapadni savez i Rusija "ponašati pristojno" tokom vojnih vežbi u istom području blizu norveške obale..."Ovo nije situacija iz Hladnog rata", rekao je Stoltenberg tokom NATO manevara u kojima učestvuje oko 50.000 vojnika. Prema njegovim...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.