Stoltenberg: Na sever Kosova KSB samo uz odobrenje

Izvor: RTS, 13.Feb.2019, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: Na sever Kosova KSB samo uz odobrenje

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je Briselskim sporazumom iz 2013. godine o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine regulisano da Kosovske snage bezbednosti ne mogu ulaziti na teritoriju severnog Kosova bez odobrenja Kfora.
Generalni sekretar NATO-a Jens >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Stoltenberg poručio je Ramušu Haradinaju da NATO očekuje da se Kosovske bezbednosne snage pridržavaju važećeg dogovora.

Odgovarajući na izjavu premijera privremenih prištinskih institucija koji je generalnom sekretaru NATO-a poručio da "ne postoji sever i jug, već samo celovito Kosovo", Stoltenberg kaže da je i direktno Haradinaju preneo očekivanja Alijanse da se primenjuje važeći dogovor kada je u pitanju kretanje KBS na severnom delu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo. 
"Očekujem da se sporazum poštuje i to je stav mnogih članica NATO-a", naveo je Stoltenberg uoči početka sastanka ministara odbrane Alijanse.
Stoltenberg je ponovio je da će NATO tokom dvodnevnog ministarskog sastanka u Briselu, koji počinje danas, preispitati svoje aktivnosti van Kfora, koje se odnose na izgradnju kapaciteta i podršku KBS.
"Procenićemo nivo tog angažmana na osnovu činjenice da mnoge članice NATO-a smatraju da je odluka o transformaciji KBS u vojsku Kosova došla u pogrešno vreme", kaže Stoltenberg.
Stoltenberg je izjavio da je Kfor prisutan na Kosovu na osnovu mandata Ujedinjenih nacija i da su međunarodne snage važne za stabilnost ne samo Kosova već i celog regiona.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.