Stoltenberg Makedoncima: Vrata NATO su otvorena, to je prilika koja se pojavljuje jednom u životu

Izvor: Vostok.rs, 24.Sep.2018, 07:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg Makedoncima: Vrata NATO su otvorena, to je prilika koja se pojavljuje jednom u životu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je Makedoncima u video-poruci da je sada vreme da se čuju njihovi glasovi i da su im vrata NATO-a otvorena.


„Ovo je prilika koja se pojavljuje jednom u životu. Vrata NATO-a su otvorena, ali samo ljudi iz vaše zemlje mogu da odluče da li će proći kroz njih. Dakle, vaša budućnost je u vašim rukama. Čekamo vas u NATO-u“, rekao je Stoltenberg u video-poruci objavljenoj na Jutjubu uoči referenduma koji se održava 30. septembra o novom imenu Makedonije.


On je naveo i da su Makedonci pokazali hrabrost da slede svoj put ka nezavisnosti, miru i bezbednosti.


Istorijski sporazum o pitanju imena otvara mogućnost punog članstva u međunarodnoj zajednici, uključujući punopravno članstvo u NATO-u, istakao je šef Severnoatlantske alijanse.


„Članstvo u NATO-u će vama i vašoj deci dati sigurnost koja dolazi sa učlanjenjem u najuspešniji savez u svetu i daće vašoj zemlji ravnopravan glas u našim diskusijama i ravnopravno izjašnjavanje u našim odlukama“, rekao je Stoltenberg.


Referendum u BJR Makedoniji će biti održan 30. septembra, a pitanje će glasiti: „Jeste li za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u prihvatanjem sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?“.

Tanjug

Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.