Šolc o proširenju NATO-a: Uveren sam da to sada može veoma brzo

Izvor: B92, 16.Avg.2022, 17:01

Šolc o proširenju NATO-a: "Uveren sam da to sada može veoma brzo"

Nemački kancelar Olaf Šolc poziva na brzo kompletiranje priključenja Švedske i Finske NATO.

"Uveren sam da to sada može da ide veoma brzo," rekao je u utorak u Stokholmu posle sastanka sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson.

Kancelar nije želeo da spekuliše o datumu prijema, ali je ocenio da će preostalih sedam članica NATO uskoro ratifikovati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazum o pristupu dve skandinavske države. Tu je direktno pomenuo Tursku, koja je dugo blokirala pristup Švedske i Finske.

Dve buduće članice su pred samit NATO u junu pristale da odgovore na primedbe Ankare na račun zaštite kurdskih aktivista, pa je Turska uklonila veto. Turska je po dogovoru ponovila zahtev da joj se izruče osumnjičeni za terorizam. Andersonova je rekla da će se Švedska držati sporazuma sa Turskom. Šolcu je zahvalila na podršci. "Nemačka je u celom ovom procesu bila na našoj strani i među prvima je ratifikovala naš zahtev za prijem," rekla je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.