Izvor: B92, 07.Jul.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana za sastanak sa Iranom

Pariz, Moskva -- Visoki predstavnik EU Havijer Solana izjavio je da želi da se sastane sa iranskim pregovaračem Saidom Džalilijem.

On je rekao da velike sile još uvek razmatraju odgovor Teherana na njihovu ponudu o saradnji u domenu nuklearnog programa. Solana, koji učestvuje na seminaru EU i NATO, rekao je da njegov utisak o iranskom odgovoru nije "potpuno optimističan", ali da taj odgovor velike sile još analiziraju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dodao da su pregovori sa Teheranom "teški".

"Nadam se da ćemo nastaviti dijalog u narednim nedeljama, do kraja meseca ukoliko je moguće”, odgovorio je šef evropske diplomatije na pitanje novinara kada će se sastati sa iranskim pregovaračem.

Solana je nakon telefonskog razgovora u petak sa Džalilijem ocenio da "postoji određeno otvaranje”.

Na pitanje o eventualnim izraelskim vojnim udarima na iranska nuklearna postrojenja, Solana je odgovorio da se "zalažemo za diplomatsko rešenje”, ali da to neće biti "dijalog bez kraja”.

Iran je spreman da pregovara sa velikim silama (SAD, Rusijom, Kinom, Francuskom, Velikom Britanijom i Nemačkom), ali bez odustajanja od svog nuklearnog programa.

Dok Teheran tvrdi da ovaj program ima isključivo civilnu namenu, velike sile ga terete da želi da napravi atomsku bombu.

Putin razgovarao sa Ahmadinedžadom

Ruski premijer Vladimir Putin i predsednik Irana Mahmud Ahmadined razmotrili su danas u telefonskom razgovoru pitanja bilateralne saradnje dve zemlje, uključujući i saradnju o oblasti atomske energetike, saopštila je pres služba Vlade Rusije.

U saopštenju se ističe da su obe strane istakle neophodnost blagovremene izgradnje atomske centrale u Bušeru, na kojoj radove izvodi ruski "Atomstrojeksport" i za koju je iz Rusije Iranu isporučeno više od 80 tona nuklearnog goriva za prvi blok.

"Među drugim temama, Putin i Ahbadinedžad su razmotrili pitanja vezana za dvostranu saradnju u oblasti saobraćaja i vojno-tehničku saradnju", istakla je Putinova pres služba, ne navodeći na čiju je inicijativu održan razgovor.

Ruski mediji preneli su izjavu iranskog predsednika iz Kuala-Lumpura da je uveren da "rusko-iranske veze imaju svetlu budućnost".

Ahmadinedžad je, govoreći o mogućem nasilnom scenariju rešenja "iranskog nuklearnog pitanja", rekao da "čak i da se stotine takvih, kao što su SAD i Izrael, zajedno okupe, neće imati smelosti da napadnu Islamsku Republiku".

"Oni se ne plaše da ćemo mi stvoriti bombu, pošto je i sami imaju, a nalaze se van inspekcije Međuanrdone agencije za atomsku energiju i imaju podršku SAD", rekao je, prema ruskim medijima, Ahmadinedžad, očigledno govoreći o Izraelu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Solana se raduje saradnji

Izvor: RTV Pink, 08.Jul.2008, 12:37

Brisel očekuje da nova Vlada ispuni uslove za priblizzavanje EU . . . Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana pozdravio je formiranje nove Vlade Srbije i dodao da se raduje saradnji sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i njegovim kolegama. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.