Slovačka potpisala sporazum sa SAD; američkim vojnicima dve baze

Izvor: B92, 09.Feb.2022, 16:26

Slovačka potpisala sporazum sa SAD; američkim vojnicima dve baze

Slovački parlament odobrio je danas odbrambeni vojni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Sporazum o saradnji u oblasti odbrane usvojen je sa 79 glasova "za" prema 60 protiv u parlamentu od 150 poslanika, prenosi agencija AP.

Kako se navodi, ovaj sporazum dozvoljava američkoj vojsci da koristi dve slovačke vazduhoplovne baze tokom 10 godina, dok će Slovačka, članica NATO-a, dobiti 100 miliona dolara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od SAD za njihovu modernizaciju.

Sporazum su u Vašingtonu 3. februara potpisali američki državni sekretar Entoni Blinken i slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ, a ostalo je još da ga ratifikuje predsednica Zuzana Čaputova.

Vlada premijera Eduarda Hegera podržala je potpisivanje sporazuma, za koji je naveo da će "značajno poboljšati našu bezbednost".

Opozicija se protivi ovom sporazumu i tvrdi da bi on mogao da kompromituje suverenitet zemlje, kao i da omogući trajno prisustvo američkih trupa na teritoriji Slovačke.

Hiljade građana okupilo se ispred zgrade parlamenta u momentu dok su poslanici raspravljali o sporazumu.

Sa druge strane, slovačka i američka vlada su odbacile te optužbe.

"Ništa u današnjem sporazumu ne ukazuje na stvaranje stalnih američkih baza ili prisustvo trupa u Slovačkoj, a sporazum u potpunosti poštuje suverenitet i zakone Slovačke", rekao je Blinken tokom ceremonije potpisivanja u Stejt departmentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovačka odobrila ugovor o vojnoj saradnji sa SAD

Izvor: Danas, 10.Feb.2022, 00:07

Slovački parlament i predsednica danas su odobrili ugovor o vojnoj saradnji sa SAD. Ugovor o odbrambenoj saradnji usvojen je sa 79 prema 60 glasova u parlamentu od 150 mesta, u glasanju podeljenom medju poslanicama četiri stranke vladajuće koalicije i opozicija. 

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.