Izvor: Radio 021, 24.Dec.2018, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoro 70 odsto građana protiv članstva u NATO, sve više neodlučnih

Najnovija istraživanja Centra za evroatlantske studije (CEAS) pokazuju da se 68 odsto ljudi u Srbiji protivi ulasku u NATO, 11 odsto ispitanika podržava, a 21 odsto njih je neodlučno, kaže direktorka CEAS Jelena Milić.

Ona smatra i da je zanimljivo da broj neodlučnih raste, a da je manji broj protivnika evroatlantskih integracija.

Milić je za "Politiku", povodom poruke upućene sa skupa u organizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Instituta za evropske studije i Fondacije "Hans Zajdel" da se EU jedno vreme neće baviti proširenjem, a da je realnije očekivati širenje NATO-a, napomenula da je za dublju saradnju Srbije i NATO-a preduslov formalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Ona je ukazala da se većina ispitanika, kao što je očekivano, protivi ulasku u NATO zbog bombardovanja i odnosa prema Kosovu i Metohiji. Istovremeno je podsetila da Priština nije članica Partnerstva za mir i ocenila da je njen ulazak u NATO "jako, jako daleko".

"Bez obzira na to što su dobili podršku SAD za transformaciju bezbednosnih snaga, Priština nema podršku NATO-a. To je zvaničan stav svih 29 zemalja članica, a ovim potezom oni su ugrozili svoju evroatlantsku budućnost. NATO je politička, bezbednosna i odbrambena asocijacija u kojoj sve članice ravnopravno odlučuju", rekla je Milić.

Direktorka CEAS-a smatra i da je licemerno pričati da će ulazak u NATO doneti stabilnost tržišta, strane investicije, da se mora okrenuti budućnosti i zaboraviti na prošlost, jer se pitanje NATO ne može razdvojiti od pitanja bombardovanja Srbije 1999. godine.

Ona je istakla i da je neophodan realan popis žrtava poslednjih ratova, debata o razlozima bombardovanja, ali i novčana pomoć zemalja članica, pa i samog NATO-a. Kako je naglasila, nije reč o ratnoj odšteti, već o pomoći.

"Imamo mnogo ekoloških problema, uključujući i posledice hemijskih akcidenata koji su se desili tokom bombardovanja. To niko ne negira, ali ih ne smemo preuveličati. Kada sve to sagledamo, možemo voditi debatu o eventualnom ulasku u NATO", rekla je Milićeva.

Direktorka CEAS smatra i da je veliko pitanje da li jedna mala zemlja može da funkcioniše u svetu savremenih izazova i pretnji kao vojno neutralna. Ta neutralnost, kaže, podrazumeva vojnu nesvrstanost, ali ne i političku neutralnost.

"Moramo da razmotrimo da li je bolje da naša država deluje sama ili kolektivno, s moćnim zemljama. Nije logično ostati sam, okružen NATO zemljama, pa kada vam se nešto desi, bićete kao nesrećna Ukrajina. Nisu to lake odluke", rekla je Milić.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.