Izvor: Southeast European Times, 10.Okt.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjedinjene Države ponovile podršku nastojanjima Makedonije za pridruživanje NATO-u

09/10/2008

SKOPLJE, Makedonija -- Američki sekretar za odbranu Robert Gejts koji boravi u zemlji ponovio je u sredu (8. oktobra) snažnu podršku Vašingtona težnjama Makedonije za prijem u NATO. "Kao i mnogi od vas, i mi smo bili razočarani ishodom [samita NATO-a] kada Makedoniji nije upućen poziv da se pridruži Alijansi", istakao je Gejts. On se prethodno sastao sa makedonskim predsednikom Brankom Crvenkovskim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << premijerom Nikolom Gruevskim i ministrom odbrane Zoranom Konjanovskim, na marginama godišnjeg sastanka regionalnih ministara odbrane u Ohridu. Na samitu NATO-a održanom u aprilu u Bukureštu, Grčka je stavila veto na kandidaturu Makedonije zbog dugotrajnog spora između dve zemlje oko imena. "Pozivamo Makedoniju i Grčku da pronađu rešenje tog pitanja što je pre moguće, s obzirom da je to u najboljem interesu obe zemlje i regiona", izjavio je Gejts.

U međuvremenu u sredu, izaslanik UN-a u sporu oko imena Metju Nimic ponovio je novi predlog na zajedničkom sastanku sa grčkim i makedonskim predstavnicima Adamantiosom Vasilakisom i Nikolom Dimitrovim u Njujorku. On nije želeo da iznosi detalje svog predloga i nije odredio krajnji rok za rešavanje pitanja. On je rekao da očekuje komentare dve strane za dve do tri nedelje. Nimic je odbacio izveštaje da će ovo biti njegov poslednji predlog. (Večer, Dnevnik, Utrinski vesnik, Ta Nea, Katimerini - 09/10/08; Makfaks, MIA, Sinhua, AP, A1, ANA-MPA, ERT, Rojters - 08/10/08)
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.