Izvor: Radio 021, 28.Dec.2019, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Makedonija će unapred ratifikovati sporazum o pristupanju NATO-u

Severna Makedonija će Severnoatlantski sporazum sa NATO-om ratifikovati pre nego što poslednja članica te alijanse, Španija, potvrdi Protokol o pristupanju, odlučila je Vlada u Skoplju.

Vlada Zorana Zaeva ide na taj "plan B" jer će 11. februara Sobranje - parlament Severne Makedonije biti raspušteno zbog vanrednih  izbora, koji su dogovoreni za april, a neizvesno je kada će Španija dobiti vladu i potvrditi Protokol >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << o pristupanju Severne Makedonije NATO-u.

U saopštenju sa sednice Vlade se navodi da je ona utvrdila Predlog zakona o ratifikaciji Severoatlantskog sporazuma Severne Makedonije sa NATO-om, koji će biti poslat Skupštini na "usvajanje sa odloženim dejstvom".

"Predlogom Zakona se predviđa da odluka o ratifikaciji Severnoatlantskog sporazuma s NATO-om stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Severne Makedonije i da bude deponovana u Vašingtonu kada Španija ratifikije Protokol o stupanju naše zemlje u punopravno članstvo u toj alijansi", piše u saopštenju Vlade u Skoplju.

Španija je poslednja država-članica NATO-a koja, zbog unutrašnje političke krize i vanrednih parmentarnih izbora, još uvek nije ratifikovala Protokol o pristupanju Severne Makedonije Alijansi.

Protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO-u potpisan je u sedištu zapadne vojne alijanse u Briselu početkom februara ove godine i za devet meseci ga je ratifikovalo 28 država.  Severna Makedonija je postupak priključenja NATO-u počela u drugoj polovini 2018, pošto je poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svetu dobila 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.