Šef NATO traži od Rusije više informacija o novom raketnom sistemu (VIDEO)

Izvor: Beta, 31.Okt.2018, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef NATO traži od Rusije više informacija o novom raketnom sistemu (VIDEO)

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je pozvao Rusiju da pruži više detalja o svom novom raketnom sistemu kojim, smatraju SAD i drugi saveznici, Moskva krši važan medjunarodni ugovor o nuklearnom razoružanju. Na sastanku ambasadora NATO zemalja i Rusije danas u sedištu Alijanse u Briselu, Stoltenberg je izrazio žaljenje što Rusija "nije odgovorila na naše pozive" za transparentnost podataka o svom novom raketnom sistemu. NATO smatra da krstarećim raketama "9M729" Rusija krši medjunarodni Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz 1987. godine. Tim sporazumom SAD i Sovjetskog Saveza zabranjene su krstareće i balističke rakete postavljene na kopnu s dometom od 500 do 5.500 kilometara.Stoltenberg je rekao da nespremnost Rusije da o tome razgovara, učvršćuje uverenje Alijanse da taj sistem "predstavlja ozbiljan rizik za stratešku stabilnost evroatlantske oblasti". Ruski predstavnik je dao uveravanja da Moskva novi raketnim sistemom ne krši Sporazum i ponovio da će ona dati tražena objašnjenja, saznaje se od diplomatskih izvora. Predsednik SAD Donald Tramp je zapretio da će povući SAD iz tog sporazuma. Učesnici sastanka su pokušali i da smanje tenzije izazvane manevrima NATO u Norveškoj.Stoltenberg je obavestio ruskog predstavnika o cilju te vojne vežbe, a ruski predstavnik je govorio o nedavnim velikim ruskim manevrima "Istok 2018.", navodi ...
Pogledaj vesti o: NATO,   Ambasador Rusije

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

NATO poziva Rusiju da iznese detalje o raketnom sistemu

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Okt.2018

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je od Rusije da iznese detalje o novom raketnom sistemu za koji Sjedinjene Države i drugi saveznici tvrde da krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.