Sećate li se tužbe nemačkog advokata protiv celog Bundestaga - za NATO bombardovanje? Nije iznenađenje

Izvor: B92, 21.Maj.2021, 17:20

Sećate li se tužbe nemačkog advokata protiv celog Bundestaga - za NATO bombardovanje? "Nije iznenađenje"

"Nemački advokat Vilfrid Šmic podneo je krivične prijave protiv Bundestaga za NATO bombardovanje SRJ." Šta se sa tim dogodilo?

Početkom 2018. godine u Srbiji je odjeknula vest: nemački advokat Vilfrid Šmic je podneo krivične prijave protiv svih poslanika Bundestaga, uključujući i članove Vlade, koji su 16. oktobra 1998. glasali za učešće Bundesvera u odluci o bombardovanju Srbije.

Prema nekim svedočenjima, posebnu važnost za odluku o početku bombardovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SR Jugoslavije imao pristanak Nemačke na intervenciju.

"Poštovane dame i gospodo, ovime zbog slanja jedinica Bundesvera u Srbiju i svih ostalih postupaka koji su u narednom periodu doprineli održavanju ove misije Bundesvera podnosim krivičnu prijavu", piše na početku pisma koje je Šmic uputio Saveznom državnom tužilaštvu u Karlsrueu 16. marta 2018. godine.

Šmicova optuba je glasila - učešće u kapitalnom zločinu i priprema napadačkog rata.

Pročitajte još: Nemački advokat tužio ceo Bundestag zbog bombardovanja

To nije prvi pravni poduhvat zbog učešća Nemačke u bombardovanju SR Jugoslavije bez mandata UN, ali kako su mediji tada ocenili "svakako je najambiciozniji".

Na kraju, koji je rezultat? Da je suprotno bilo, sigurno da bismo čuli, ali, ispostavilo se, prema izjavi Šmica za B92.net - ništa od toga.

"Parlament nije zainteresovan da se suoči sa istinom", kaže danas Šmic. On je i 2018. godine nakon tužbe tvrdio da je NATO sa nemačkim vojnicima počinio veliki zločin, bez saglasnosti nemačkog naroda. Isticao je da nema ličnih kontakata u Srbiji, ali veruje da sva ljudska bića na ovom svetu imaju pravo da žive u njemu.

"Ovo nije mnogo iznenađujuće, većina njih su kriminalci", oštar je advokat i danas u komentarisanju rezulata svoj pravnog poduhvata za B92.net.

U pisanom odgovoru redakciji prilaže i dokument odgovora Bundestaga koji je dobio, u kom se, između ostalog navodi i sledeće:

"Nemački Bundestag je razmotrio Vaš zahtev i odlučio, da se Vaš zahtev odbije.

Stoga sledi preporuka za razrešavanje komisije za ovaj zahtev, čiji su razlozi u prilogu.

Odlukom nemačkog Bundestaga postupak je okončan.

Podnosilac zahteva je tražio sprovođenje krivičnog zakona na Savezne oružane snage u Srbiji 1999. godine.

Da bi opravdao svoju molbu, podnosilac se posebno poziva na svoju krivičnu prijavu saveznom javnom tužiocu za učešće Bundesvera/Nemačkih oružanih snaga u ilegalnom agresorskom ratu na Srbiju 1999. Da je već postojala krivična istraga, sigurno ne bi došlo do vojnog angažmana Nemačke u Avganistanu i Sirije.

Pored toga, neučestvovanje Nemačke impresioniralo je ceo svet i dalo je međunarodnom pravu veću težinu.

Za dalje detalje o zahtevu, upućuje se na zahtev.

Ostale zabrinutosti podnosioca zahteva, kojima se on poziva na uspostavljanje parlamentarnog istražnog odbora, razmatraće se u posebnom postupku podnošenja zahteva.

Odbijanje zahteva dalo je saveznoj vladi priliku da iznese svoj stav o zahtevu. Glavni sadržaj mišljenja Savezne vlade prosleđen je podnosiocu zahteva. U tom kontekstu, već je obavešten da će proces za njegov zahtev verovatno biti neuspešan.

----------

Rezultati parlamentarnog ispitivanja mogu se sumirati na sledeći način, uključujući aspekte koje je navela Savezna vlada:

Već 1999. godine, savezni javni tužilac ispitao je, u okviru svoje odgovornosti, pripremu agresorskog rata, podsticanje agresivnog rata, da li postoji bilo kakva veza sa NATO misijom u bivšoj Jugoslaviji i prvobitnoj sumnji na sprovođenje krivičnog dela priprema za agresorski rat ili podsticanje na agresorski rat.

Odbijanje zahteva ukazuje na to da je Savezni javni tužilac zaključio da učešće nemačkog Bundestaga u vazdušnoj operaciji pod vođstvom NATO-a nije činjenica, zbog čega pokretanje istražnog postupka nije bilo neophodno.

U izveštaju od 21. marta 2018. godine, državni pravobranilac je obavestio podnosioca peticije da su činjenice iznete na znanje već temeljno ispitane na osnovu drugih izveštaja."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.