SRBIJA DOBIJA TREĆI VELIKI AERODROM! Zapadna Srbija i Užice nestrpljivo iščekuju - pista već gotova, biće 50.000 letova godišnje

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2021, 20:36

SRBIJA DOBIJA TREĆI VELIKI AERODROM! Zapadna Srbija i Užice nestrpljivo iščekuju - pista već gotova, biće 50.000 letova godišnje

Radovi na ovom projektu još su u toku, dok se trenutno radi na razminiranju terena i proveri da li negde u kompleksu postoje zaostali NATO projektili iz 1999. godine

Gotovo cela Zapadna Srbija i Užice nadaju se skorom otvaranju aerodroma Ponikve za komercijalne letove.

.

Užičani očekuju da se na njemu opet pokrene civilni saobraćaj, posebno turistički letovi, jer se nalazi u blizini Zlatibora, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Mokre gore i Tare.

Kako se nezvanično saznaje, na ovom mestu nakon završetka radova planirana je izgradnja turističkog kompleksa, škole za vazuhoplovstvo, ali i uvođenje komercijalnih letova, čiji će kapacitet najpre biti 20.000 letova godišnje, što će se kasnije proširiti na 40.000 do 50. 000 letova.

Aerodrom Ponikve trenutno je u funkciji ali ne radi punim kapacitetom, pošto nema saobraćaja tokom svakog dana već samo kada su u pitanju najavljeni letovi, nezvanično se saznaje .

- Ovaj aerodrom je u fazi tranzicije i kada se završe svi projekti i tenderi, plan je da postane komercijalni i da se koristi za javne letove. Kapacitet bi u početku bi trebalo da bude 20.000 letova za godinu dana, dok se kasnije očekuje da se to proširi na 450.000 do 500.000 letova. Osim toga, pregovori o tome da se na ovom mestu izgradi turistički kompleks, škole letenja i fabrike su sada u toku, izrađuju se studije i dokumentacija - kažu izvori bliski projektu.

Aerodrom "Ponikve" biće opremljen za prevoz putnika, ali isto tako i za prevoz robe, kako bi se obezbedio razvoj turizma ovog kraja i kako bi potrebe avio-tržišta bile zadovoljene.

- To je u skladu sa razvojem turizma i saobraćajnim potrebama Zlatiborskog okruga i aerodrom "Ponikve" će se dalje opremati kako za prihvat putnika tako i za prihvat robe. To je veliki potencijal za razvoj ovog regiona, samim tim i Srbije. U planu je dovođenje infrastrukture do samog kompleksa, i potencijalno povezivanje aerodromskog kompleksa sa budućim saobraćajnicama, koje se povezuju sa novim auto-putem - rekli su sa aerodroma Ponikve.

Trenutno, aerodrom zauzima 575 hektara i ima dve piste - asfaltnu, koja je široka 45 metara, a dugačka 3.200 metara, i travnatu pistu, koja je dugačka 1.500 metara.

Završena je pista od 3.087 metara i potrebno je da se izgradi rulna staza sa platformom za parkiranje dva aviona.

- Poslovi su podeljeni u faze i prva je sanacija delova piste oštećene tokom NATO agresije, druga je sanacija preostalog dela poletno-sletne i vezne rulne staze, dok je u trećoj fazi planirana gradnja gradnja nove platforme za avione. Biće urađen i sistem za odvođenje vode sa piste, dok je planirana izgradnja i industrijske zone unutar aerodromskog kompleksa - kaže izvor.

Krajem marta "Aerodromi Srbije" raspisali su tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju piste, okretnice, rulne staze i osnovne staze, sistema za odvodnjavanje, kanalizacije i platforme za avione na aerodromu "Ponikve", nadomak Užica.

Da bi "Ponikve" bile u punoj funkciji, nedostaje sistem za osvetljenje, površinski sloj na završnih 800 metara piste i 5.195 metara ograde.

Početkom ove godine, deset godina pošto mu je aerodrom pripisan u vlasništvo, Užice je "Ponikve", zbog nepostojanja finansijskih i kadrovskih uslova, vratilo u ruke državi.

Najavljeno je da će Vlada Srbije tokom ove godine uložiti 300 miliona dinara u radove. Aerodrom Ponikve se nalazi na 12 kilometara severozapadno od Užica. Manje je poznat kao "Lepa glava", po lokalitetu na kom se nalazi i to na nadmorskoj visini 904-918 metara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.