SLABOST U ČUVANJU VAZDUŠNOG PROSTORA DRŽAVA SAVEZNICA Hrvatski mediji pišu: Zagreb BESAN zbog drona na NATO i EU

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Mar.2022, 08:33

"SLABOST U ČUVANJU VAZDUŠNOG PROSTORA DRŽAVA SAVEZNICA" Hrvatski mediji pišu: Zagreb BESAN zbog drona na NATO i EU

Na mesta pada bespilotne letelice Tu-141 Striž juče je bilo mnogo aktivnosti.

Dan nakon pada bespilotne letelice usred Zagreba u Hrvatskoj vladaju neverica i bes. Zvaničnici su otvoreno kivni na NATO i Evropsku uniju zbog toga što je zastareli dron sovjetske proizvodnje preleteo dve članice NATO i pao u prestonicu treće, te traže objašnjenja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i izvinjenja. A njih, kako stvari stoje, najverovatnije neće biti u zadovoljavajućem obimu.

Okupio se gotovo ceo državni vrh da vidi šta je to palo s neba umalo u centar Zagreba, dok su policija i obaveštajne službe privodile kraju uviđaj, a vatrogasci kresali krošnje okolnog drveća kako bi omogućili pristup teškoj mehanizaciji radi vađenja ostataka letelice iz zemlje.

Posebnu pometnju donele su izjave iz Rumunije i Mađarske, članica NATO koje je dron preleteo, a iz kojih je rečeno da su primetili letelicu. U rumunskom slučaju rečeno je da nisu imali vremena da reaguju jer je otišla za tri minuta, a u mađarskom da su je primetili i pratili tokom svih 40 minuta, ali da nisu reagovali zbog procene da ne predstavlja opasnost.

Zašto ni jedni ni drugi nisu javili saveznicima iz Hrvatske šta se dešava, nije najjasnije.

Inače, iako je ukrajinska strana prethodnog dana oštro demantovala da je u pitanju njihova bespilotna letelica, u Hrvatskoj je juče nedvosmisleno zaključeno da je ipak tako, pošto u Rumuniju nije mogla da uđe iz neke druge države. Budući da je maksimalni dolet tog drona 1.000 kilometara, uz manje oscilacije zavisno od stanja u atmosferi, najistočnija tačka iz koje je mogla doći jeste okolina grada Vinice, koji se nalazi otprilike na sredokraći centralnog i zapadnog dela Ukrajine. Spekuliše se da je trebalo da izvidi Žitomir, grad koji je poslednjih dana pod teškim ruskim udarima, ali da je došlo do kvara i da je produžila pravo do Zagreba, gde je pala pošto je potrošilo gorivo.

Ono što je posebno iziritiralo vlasti u Zagrebu jeste to što su, kako javljaju tamošnji mediji, Mađari potvrdili da je letelica čak prošla blizu nuklearne elektrane Paks u središnjoj Mađarskoj, zbog čega je potpuno nejasno zašto nije oborena.

Hrvatski mediji konstatuju da je ovaj slučaj pokazao slabosti u čuvanju vazdušnog prostora NATO saveza, a fokus je na Mađarskoj koja nije reagovala na letelicu iako je četrdeset minuta bila u njenom vazdušnom prostoru, pa čak i prošla blizu nuklearke.

Da li kao pokušaj pranja ruku, tek u Hrvatskoj se, više nezvanično, pominje da za tih sedam minuta, koliko je dron leteo nad njihovom zemljom, nije ni bilo vremena za reagovanje. Problem predstavlja veoma loše stanje hrvatskog PVO, koji nije u stanju da odreaguje ni na ovakve, a kamoli na neke veće pretnje, kao i to što do dolaska "rafala" iz Francuske naši susedi nemaju avione koje bi mogli da podignu u slučaju vazdušnih incidenata i odbrane neba.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.