SAD na vojsku i naoružanje troše 14 puta više od Rusije

Izvor: Vostok.rs, 05.Okt.2018, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD na vojsku i naoružanje troše 14 puta više od Rusije

Sve dok postoji imaginarna opasnost od 'ruskog medveda', vojni proračuni će se povećavati, a američki trgovci oružjem zadovoljno će trljati ruke

Tokom posljednjih deset godina Rusija je napravila značajan iskorak u modernizaciji svojih oružanih snaga. Nakon “siromašnih devedesetih“ ruska vojska napokon ima naoružanje i opremu. Međutim, svedoci smo kako SAD i niz njihovih saveznika u NATO-u pokušavaju prikazati ovu situaciju kao jačanje “agresivne Rusije“ koja, navodno, ugrožava sigurnost evropskih zemalja.

Ruske vojne vežbe “Istok 2018“ održavaju se daleko od granica zemalja Alijanse i ne predstavljaju pretnju ni za koga, ali od predstavnika NATO-a opet stižu sve te izjave da se Rusija priprema za veliki konflikt. Pri tome su vojni troškovi zemalja NATO-a neusporedivo viši i stalno se povećavaju. Danas su oni više od polovine svih svetskih i 14 puta više od ruskih vojnih troškova. Infrastruktura SAD-a i vojna snaga NATO-a šire se duž ruskih granica. Broj vojnih vežbi sve je veći. Na nizu njih učestvuju i nuklearne snage. Pri tome neki od političara zemalja Alijanse javno kažu kako se vežba ratovanje protiv Rusije. Takođe se povećava i prisutnost NATO-a u arktičkoj regiji i to u neposrednoj blizini Rusije. Iznad baltičkih zemalja redovna je tzv. policijska vazduhoplovna patrola.

Zanimljivo je da je NATO stalno kritikovao Rusiju zbog ugrožavanja civilnog vazduhoplovstva pri patroliranju vojnih aviona s isključenim “transponderima“, a sad već 2,5 godine ignoriše ruski predlog prema kojemu svi vojni avioni na tom području moraju koristiti “transpondere“. Razlog povratka hladnoratovske retorike je očigledan. To je novac. Bez “ruske pretnje“ vojni budžeti su bili prvi na udaru kad je bilo potrebno štedeti. Sve dok postoji imaginarna opasnost od “ruskog medveda“, štedi se na drugome jer nito ne sme smanjiti proračun ministarstava obrane. SAD napokon imaju temeljan razlog da traže od drugih zemalja NATO-a povećanje njihovih vojnih troškova. Kao rezultat toga, američki proizvođači oružja mogu zadovoljno trljati ruke jer upravo njihovi prihodi beleže nezapamćeni rast.

Sve ove milijarde dolara koje godišnje zemlje NATO-a troše na odbranu mogli bi se iskoristiti kako bi se, na primer, pobedilo siromaštvo u Africi, čime bi se smanjila migracija u Evropu. Što god Rusija radi, njoj će se dodeljivati uloga svetskog negativca u međunarodnoj zajednici. Možda je vreme da prestanemo davati SAD-u i američkoj vojnoj industriji da svima nameću mišljenja i scenarije kako bi na tome zaradili.

Autor: prvi sekretar ambasade Ruske Federacijr u Hrvatskoj

Večernji

 
 

Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.