SAD i talibani potpisali sporazum, Amerikanci i NATO se povlače iz Avganistana

Izvor: RTS, 29.Feb.2020, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i talibani potpisali sporazum, Amerikanci i NATO se povlače iz Avganistana

SAD i talibanski pokret potpisali su sporazum kojim su utvrđeni uslovi za povlačenje američkih i NATO trupa iz Avganistana. Ukoliko talibani ne budu poštovali sporazum sa SAD i ukoliko ne sednu za pregovarački sto sa Kabulom, Amerika će taj sporazum poništiti, izjavio je ministar odbrane Mark Esper.
Ovaj akt označiće i početak povlačenja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hiljada američkih vojnika čime će biti okončano njihovo 18 godina dugo učešće u ratu u Avganistanu.

Sporazum su u Dohi u Kataru potpisali specijalni predstavnik SAD za pomirenje u Avganistanu Zalmaji Kalilzad i glavni američki pregovarač u razgovorima sa talibanima Mula Abdul Gani Baradar.
Državni sekretar Majk Pompeo bio je svedok potpisivanja. Govoreći na ceremoniji, Pompeo je rekao da će SAD 'pomno pratiti poštovanje dogovora sa talibanama'. Ovako ćemo (mi) osigurati da Avganistan više nikada ne služi međunarodnim teroristima," rekao je Pompeo, prenosi Si-En-En.
Ministar odbrane Mark Esper pratio je potpisivanje sporazuma u Kabulu sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem. 
Američki ministar odbrane rekao je da će Sjedinjene Države ostati posvećene avganistanskim snagama bezbednosti i da je potpisivanje istorijskog sporazum između Vašingtona i talibana  dobar korak.
"Za postizanje trajnog mira u Avganistau biće potrebno strpljenje i kompromis među svim stranama", rekao je Esper, prenosi Rojters.
Ukoliko sporazum ne bude poštovan biće poništenDodao je da ukoliko talibani ne ispune obaveze, Sjedinjene Države neće oklevati da ponište sporazum i da će nastaviti da pružaju avganistanskim snagama bezbednosti potrebnu podršku. 
Izabrani predsednik Avganistana Ašraf Gani zahvalio je NATO-u i SAD za napore koje su uložili u postizanje partnerstva, saopšteno je na Tviteru.
"Partneri NATO-a i SAD nisu žalili ni krvi ni bogatstva kako bi postigli ciljeve partnerstva", navodi se u saopštenju kancelarije predsednika.
Potpisivanje sporazuma usledilo je nakon nedelje u kojoj su se i američke snage i talibani obavezali na smanjenje nasilja. Prema planu koji će biti potpisan, SAD treba da smanje broj vojnika u Avganistanu sa oko 13.000 na 8.600.
U roku od deset do 15 dana nakon potpisivanja sporazuma, talibani i predstavnici svih delova avganistanskog društva, uključujući vladu, sešće za sto i pokušati da dogovore uređenje posleratnog Avganistana, uključujući i pitanje trajnog primirja i prava žena i manjina, navodi AP.
Al Kaida neće delovati u oblastima koje militanti kontrolišuRazgovori između avganistanske vlade i talibana tek će uslediti.

Prema ovom sporazumu, militanti su se takođe složili da neće dozvoliti Al Kaidi ili bilo kojoj drugoj ekstremističkoj grupi da deluje u oblastima koje oni kontrolišu.
SAD su izvršile invaziju na Avganistan nekoliko nedelja nakon napada na Svetski trgovinski centar 2001. godine od strane Al Kaide.
Više od 2.400 američkih vojnika nastradalo je tokom gotovo dve decenije sukoba. Oko 12.000 vojnika i dalje je stacionirano u zemlji.
Američki predsednik Donald Tramp pozdravio je današnji sporazum SAD sa avganistanskim talibanima, kao korak ka povratku američkih vojnika kući i završetku najdužeg rata SAD.
"Radimo na tome da okončamo najduži američki rat i vratimo naše vojnike kući", navodi se u zvaničnom saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters.
Potpisivanje Sporazuma pozdravlja i NATO, a generalni sekretar Jens Stoltenberg je poručio da se sada očekuju pregovori unutar Avganistana i najavio da će Alijansa smanjiti svoje prisustvo u toj zemlji. 
Evropska unija smatra da je mirovni sporazum o povlačenju američkih trupa iz Avganistana "važan prvi korak" ka sveobuhvatnom mirovnom procesu u toj zemlji u cilju stvaranja bezbednosti i stabilnosti za sve njene građane.
"Evropska unija očekuje da će pregovori unutar Avganistana započeti bez odlaganja na inkluzivan način, a u cilju postizanja trajnog mira", navode u Savetu EU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: SAD i talibani potpisali sporazum o povlačenju američkih i NATO snaga iz Avganistana

Izvor: Vostok.rs, 29.Feb.2020

Vašington i talibanski pokret potpisali su sporazum kojim su utvrđeni uslovi za povlačenje američkih i NATO snaga iz Avganistana. Sporazum su u subotu potpisali američki mirovni izaslanik za Avganistan Zalmaj Kalilzad i jedan od visokih vođa talibana, Mulah Abdul Gani Baradar. U sporazumu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.