Rusi su napravili tenkove otporne na rakete, ali NATO ima odgovor - SREBRNE METKE

Izvor: Blic, 20.Okt.2017, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi su napravili tenkove otporne na rakete, ali NATO ima odgovor - SREBRNE METKE

Zapadna alijansa mogla bi da oživi stari projekat kako bi se suprotstavila modernim ruskim tenkovima, otpornim na anti-tenkovske projektile, pišu američki mediji.

Električno kolo generiše impulse visokog napona koji pale plazma kertridž, a koji zatim aktivira eksplozive kako bi projektilu dali ekstremnu brzinu. Ova tehnologija, koja se naziva elektro-termički hemijski top (ETC), mogla bi da bude "srebrni metak" NATO pakta za probijanje naprednih ruskih tenkova novije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << generacije.

ETC može da se angažuje i za pomorske uloge kako bi omogućio preciznije i dugotrajnije pomorske požare nego što to može konvencionalna municija, uz znatno niže troškove.

Ideja za ovo oružje došla je iz studija koje su rađene još tokom hladnog rata, jer su i tada sovjetski tenkovi imali sve više zaštite, i očekivalo se da će već tokom devedesetih godina nadmašiti sve protivtenkovske projektile.

Da bi se tome suprotstavio, zapad je još 1980-ih otpočeo istraživanja, međutim prvi modeli su trošili previše električne energije da bi bili upotrbljivi, ali su do danas znatno unapređeni.

U ETC topu sekvenca pucanja počinje kada električni impulsni sistem pošalje jak puls u ETC top. Ovaj proces aktivira zapaljivače koji električni impuls pretvaraju u plazmu. Vrela plazma, koja gori na 400 stepeni Celzijusovih, i koja zatim uzrokuje paljenje, a priroda plazme daje znatno jaču eksploziju nego tradicionalno oružje.

Ceo proces se dešava nekoliko puta što pojačava pritisak, a veći pritisak znači veća brzina i energija projektila.

Prosto rečeno, ovako ispaljen projektil će probiti kroz deblji oklop, pucati dalje i preciznije.

Još jedan proboj u ETC tehnologiji je i raznolikost municije na kojoj može da se primenjuje. Jedan od najvećih strahova svake tenkovkse posade je eksplozija njihove municije koja bi se zapalila od projektila koji je probio tenkovski oklop. Tako bi projektili koji mogu da probiju oklope tenkova, mogli da budu najveća pretnja po buduće tenkove.

Iako deluje kao odlično rešenje, ETC se još ne primenjuje i to iz prostog razloga. Prvenstveno, zbog pada sovjetskog saveza mnoge tehnologije, pa i ETC, su stavljene na čekanje ili je njihov razvoj obustavljen kako bi se uštedeo novac, piše "Nešnal interest". Takođe, prilike u svetu na drugim frontovima, nisu zahtevale razvoj super brzih projektila.

Međutim, u NATO izveštaju iz 2004. godine, ETC je uvršćen u idejni projekat budućeg električnog borbenog vozila, jer su zahtevali znatno manje električne energije od "rejlgan" tehnologije.

Prema pisanju američkih medija, ETC bi mogao da bude sistem koji bi odneo prevagu u odnosu na ruske tenkove novije generacije, sa naprednom zaštitnom tehnologijom. Naime, kako su preneli ruski mediji, Rusija je razvila tehnologiju koja uništava navođene protivtenkovske rakete kada se približe na dva metra od tenka, čime se potpuno onemogućava pogodak.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.