Izvor: TangoSix.rs, 21.Okt.2019, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija će uložiti 2,5 milijarde evra u rekonstrukciju crnomorske vazduhoplovne baze

Pozivajući se na dostupne zvanične dokumente, rumunski mediji izvestili su krajem septembra da Ministarstvo odbrane Rumunije planira da uloži preko 2,5 milijarde evra u rekonstrukciju, dovođenje na pun NATO standard i povećanje kapaciteta 57. vazduhoplovne baze Ratnog vazduhoplovstva Rumunije koja se nalazi na međunarodnom aerodromu Mihail Kogălniceanu u jugoistočnoj Rumuniji, oko 25 km severozapadno od priobalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << grada Konstanca i 13 km od Crnog mora.
Prema dostupnim informacijama, projekat rekonstrukcije vazduhoplovne baze biće finansiran iz državnog budžeta i to bi trajalo 20 godina. Kada budu završeni, novi objekti vazduhoplovne baze Mihail Kogălniceanu uključivaće novu pistu, hangare i stajanke za popravke vazduhoplova, kapacitete za skladištenje goriva, poligon za gađanje, zgrade administracije i mini grad za trupe koje će biti stacionirane u vazduhoplovnoj bazi. Rumunski mediji procenjuju da će baza biti u stanju da primi do 8000 vojnika, a ako bude potrebno čak i do maksimalno 10000.
Izgrađena 1955. godine kao vojna vazduhoplovna baza, Mihail Kogălniceanu je otvoren za civilne operacije maja 1960. i ostao je civilno-vojni aerodrom i dom flote lovaca MiG-29 RV Rumunije do 2004. godine kada je vazduhoplovna baza konačno rasformirana. Počevši od 1999. i intenzivnije od 2004, aerodrom je intenzivno koristila američka vojska kao tranzitnu bazu za invaziju i potom napore u protivpobunjeničkoj borbi u Avganistanu i Iraku.
Nakon ruske anekcije Krima 2014. godine, strategijski locirana vazduhoplovna baza počela je da ugošćava rotacije američkih i NATO trupa, i korišćena je za NATO misije patroliranja vazdušnim prostorom u regionu Crnog mora.
Vojni sektor aerodroma Mihail Kogălniceanu trenutno deluje kao dodatak 86. vazduhoplovne baze „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă“ i dom je 861. lovačkoj eskadrili opremljene borbenim avionima MiG-21 LanceR B i C kao i 863. helikopterskoj eskadrili koja leti na helikopterima IAR-330L u konfiguraciji za medicinskim prevoz. U budućnosti bi ta vazduhoplovna baza, uz rumunske i NATO trupe, trebala da primi rumunske borbene avione F-16 kao i Lockheed Martin F-35 Lightning II.
The post Rumunija će uložiti 2,5 milijarde evra u rekonstrukciju crnomorske vazduhoplovne baze appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.