Referendum u Makedoniji najviše podržali Albanci: Zaev pokušava da ulazak u NATO progura u Sobranju

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2018, 07:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum u Makedoniji najviše podržali Albanci: Zaev pokušava da ulazak u NATO progura u Sobranju

Premijer nije dao ostavku kao što je obećao

Premijer Makedonije Zoran Zaev nije održao obećanje koje je dao narodu uoči referenduma!

ZVANIČNO PROGLAŠEN DEBAKL U MAKEDONIJI! "Jasno je da ovim referendumom odluka NIJE DONETA!"

Umesto da se povuče nakon neuspešnog referenduma makedonski premijer najavio je da će proces donošenja odluke o promeni naziva države i ulasku u NATO premestiti u Sobranje gde će pokušati da obezbedi dvotrećinsku većinu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kako bi se izborio za ustavne promene.

- Neću da podnesem ostavku jer je ogromna većina građana podržala referendum. Razgovaraćemo sa protivnicima u parlamentu i ako imamo dvotrećinsku većinu nastavićemo sa realizacijom sporazuma sa Grčkom. U suprotnom raspisaćemo nove izbore u novembru – najavio je Zaev dok su protivnici referenduma slavili ispred Sobranja.

Da građani Makedonije neće dozvoliti da im vladajuća koalicija nametne novi naziv države i ulazak u NATO bilo je jasno već u prepodnevnim časovima kad su saopšteni prvi rezultati izlaznosti.

Na kraju je ukupno glasalo tek oko 37 odsto upisanih u birački spisak, nešto više od 650.000 ljudi, a zakon jasno kaže da referendum može da bude uspešan samo ako glasa polovina građana, a od tog broja polovina plus jedan zaokruži DA. Na referendumu su se očekivano najviše odazvali Albanci.

Prva zvanična reakcija Grčke na referendum u Makedoniji: Rezultat je kontradiktoran!

U opštinama u kojima Albanci čine većinu izlaznost je bila natprosečna. Uzmimo za primer opštinu Lipkovo u kojoj živi 98 odsto Albanaca i koja se nalazi na granici sa lažnom državom Kosovom.

Tamo je izlaznost bila oko 61 odsto, 15.275 građana je zaokružilo DA na listiću, a svega 19 NE?! Slična situacija je i u skopskoj opštini Čair koja je mahom naseljena Albancima i koja je svojevrsna država u državi.

Macedonia leader vows to press on with name change despite referendum failure https://t.co/qj55zBNHTX via @bdnews24 #india

— #Bangladesh News 24 (#BreakingNews 24) (@bdnews24) October 1, 2018

Tamo je glasalo 45 odsto građana upisanih u birački spisak, malo više od 25.000 je podržalo referendum, a svega 435 je glasalo protiv. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da se albanski premijer Edi Rama oglasio usred referenduma i javno pozvao narod druge države da izađe na glasanje plašeći ih nekakvom zlom sudbinom njihove dece.

Uroj shumë që çdo shqiptar i Maqedonisë ta kuptojë peshën e përgjegjësisë që ka sot, pavarësisht çdo bindjeje politike a përkatësie partiake. Sot në Maqedoni votohet për fëmijët dhe kush nuk voton rrezikon të ardhmen e tyre!

— Edi Rama (@ediramaal) September 30, 2018

- Danas se glasa za budućnost dece, a ko ne glasa, preti njihovoj budućnosti – oglasio se Rama na društvenim mrežama kad je video da od referenduma nema ništa.

Zaev dakle nije dobio podršku svog naroda, ali jeste od Zapada. Analitičari se slažu da ovakva podrška Zapada nekoj vladi na Balkanu nije viđena do sada. Nedeljama uoči referenduma u Skoplje su dolazili najviši svetski zvaničnici kako bi ubedili građane da izaberu evroatlantske integracije: šefica diplomatije EU Federika Mogerini, nemačka kancelarka Angela Merkel, britanska premijerka Tereza Mej, generalni sekretar NATO Jans Soltenberg... Referendum su podržali i predsednici SAD i Francuske Donald Tramp i Emanuel Makron. Mnogi evropski zvaničnici oglasili su se i sinoć savetujući makedonske funkcionere da izbornu volju ozvaniče na neki drugi način?!

DA LI ĆE ZAEV PODNETI OSTAVKU? Referendum doživeo FIJASKO, a makedonski premijer proglasio pobedu! (VIDEO)

Zaevu, dakle, nije pomogla snažna podrška Zapada, a ni milioni koji je dobio za kampanju svoje koalicije. Nije mu pomoglo ni perfidno formulisano pitanje na glasačkom listiću "Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke"? Makedonskom premijeru, međutim, nije bilo pomoći, jer se na kraju ceo narod pita, a narod ga je juče najverovatnije poslao u političku penziju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.