Rat na Kosovu počeo objavljivanjem lažnih vesti, isti recept primenjen za Irak i druge

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2019, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rat na Kosovu počeo objavljivanjem lažnih vesti, isti recept primenjen za Irak i druge

Pomoćnik direktora Radiotelevizije Srbije Milivoje Mihajlović ocenio je danas, u debati o izveštavanju za vreme NATO bombardovanja, da je rat na Kosovu počeo objavljivanjem lažnih vesti i da je taj model kasnije primenjen i u Iraku, ali i drugde u svetu.

Na debati u Beogradu u okviru međunarodne konferencije "Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima", Mihajlović je rekao da zapadni mediji nikada nisu pisali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da su pripadnici OVK ubijali Albance koji se sa njima nisu politički slagali.

Prikazivali su ih kao pobunjenike koji se bore za slobodu, naveo je Mihajlović, svojevremeno šef Medija centra u Prištini tokom NATO bombardovanja.

Mihajlović je dodao da je za vreme rata u nekoliko navrata morao da se bori kako bi demanti lažnih vesti stigli do međunarodnog javnog mnjenja.

Kao primer za lažne vesti tokom 1999, on je naveo tvrdnje da je gradski stadion u Prištini pretvoren u koncentracioni kamp u kome se nalazi 100.000 Albanaca.

Prema Mihajloviću, profesionalizam je najbolji način da se novinari bore protiv lažnih vesti, jer novinarima daje sigurnost u radu.

Reporter ruskih medija sa Balkana za vreme ratova devedesetih, Vladimir Solovjov smatra da su slučaj pijace Markale u Sarajevu i Račka na Kosovu primeri lažnih vesti koji treba da uđu u udžbenike novinarstva, dok francuska novinarka Elizabet Levi veruje da su najveći neprijatelji novinarstva oni koji se bave propagandom.

Levi, koja je tokom ratova devedesetih izveštavala za Magazin Marijan, ispričala je da nije bila spremna da prihvati zvaničnu verziju o ratu na Kosovu i da je zato došla u Srbiju kako bi se upoznala sa stanjem na terenu.

Ona smatra da je najvažnije da novinari budu sposobni da kritički razmišljaju, ali i da se upoznaju sa istorijom zemlje iz koje izveštavaju.

Nekadašnji izveštač lista Figaro sa Balkana Viktor Lupan ocenio je da narodi na prostoru bivše Jugoslavije još plaćaju cenu ratova iz devedesetih.

On je ispričao da se jugoslovenskom krizom počeo baviti još od krize u Sloveniji kada je ta republika tražila nezavisnost.

Lupan je naveo i da su njegovi tekstovi sa Balkana nailazili na kritiku u francuskoj javnosti i da je zbog njih Figaro predstavljan kao prosrpski list, iako je on vodio računa o činjenicama i izveštavao o onome što je video na terenu.

Podržao me je tadašnji urednik koji je kritičarima odgovorio da Figaro ima izveštača na terenu, predočio je Lupan.

Konferenciju "Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima" organizovali su Udruženje novinara Srbije i Radiotelevizija Srbije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.