Putin kreće u novi rat? Radimo sve da sprečimo

Izvor: B92, 08.Dec.2022, 08:49

Putin kreće u novi rat? "Radimo sve da sprečimo"

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je rizik od toga da ruski predsednik Vladimir Putin upotrebi nuklearno oružje trenutno smanjen.

Šolc je za današnje izdanje "Funkea" rekao da se rat u Ukrajini nastavlja "nesmanjenom brutalnošću", ali i da se jedna stvar promenila.

"Rusija je prestala da preti upotrebom nuklearnog oružja, jer je međunarodna zajednica odredila crvenu liniju", rekao je Šolc, preneo je Rojters.

Putin je, međutim, juče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao da se rizik od nuklearnog rata povećao, dok je Šolc je intervju "Funeku" dao u ponedeljak.

Nemački lider takođe smatra da, uprkos velikim podelama, važno je nastaviti dijalog sa Kremljom i da je neophodno razgovarati sa Rusijom o kontroli naoružanja u Evropi, ali da Moskva prethodno mora da stane sa borbenim operacijama u Ukrajini.

"Pre svega, Rusija mora da prekine rat i povuče svoje trupe. Tačno je da će nakon toga uslediti pitanje kako da osiguramo bezbednost u Evropi. Naravno, spremni smo da razgovaramo sa Rusijom o kontroli naoružanja u Evropi. To smo već ponudili pre rata i ništa se nije promenilo po tom pitanju. Radimo sve da sprečimo direktan rat između Rusije i NATO, jer znamo da bi takav konflikt imao samo gubitnike u celom svetu", dodao je Šolc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šolc: Smanjen rizik da Putin upotrebi nuklearno oružje

Izvor: Blic, 08.Dec.2022

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je rizik od toga da ruski predsednik Vladimir Putin upotrebi nuklearno oružje trenutno smanjen zbog odgovora međunarodne zajednice.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.