Rasmusen poziva na dijalog, a ne na konfrontaciju na severu Kosova

Izvor: Southeast European Times, 16.Sep.2011, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasmusen poziva na dijalog, a ne na konfrontaciju na severu Kosova

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen posetio je u četvrtak Prištinu kako bi razgovarao sa novim komandantom KFOR-a Erhardom Drevsom i rukovodstvom Kosova.

16/09/2011

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine – 16.9.2011.

Do posete je došlo samo dan pre nego što su Priština i EULEKS nastavili carinsku i policijsku kontrolu na severnim graničnim prelazima 1 i 31, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je navela Srbe na severnom Kosovu da blokiraju glavne puteve improvizovanim barikadama, kao i glavni most na Ibru koji povezuje etnički podeljeni grad Mitrovicu.

Posle sastanka sa premijerom Hašimom Tačijem, šef NATO-a Rasmusen naglasio je da je Alijansa „posvećena budućnosti Kosova. Verujem da je mesto Kosova u evroatlantskoj porodici“. On je dodao: „Ono što se ovde događa važno je za nas -- i za stabilnost šireg regiona“.

Rasmusen je takođe pozvao sve strane da nastave dijalog Kosovo-Srbija i da se uzdrže od nasilja. „Puno toga je postignuto u poslednjih 12 godina. Ali, taj napredak ne možemo da uzimamo zdravo za gotovo“, rekao je on, upozoravajući da „niko neće imati koristi od povratka na tenzije iz prošlosti“.

Rasmusen je istakao da je NATO bio u stanju da smanji broj svojih pripadnika, što je dokaz napretka Kosova poslednjih godina. On je naglasio da KFOR neće dozvoliti da se taj obavljeni posao dovodi u pitanje.

Tači se obratio naciji, pozivajući ljude iz svih zajednica da se uzdrže od nasilja i naglašavajući podršku koju Priština ima od međunarodne zajednice. „Policija i carinici će, zajedno sa NATO-om i EULEKS-om, početi da sprovode operativni plan na severu i ponosan sam što imamo vaše razumevanje i podršku međunarodnih partnera“, rekao je on.

„Jedna od naših stalnih obaveza u pogledu demokratskog i multietničkog Kosova bila je i jeste vladavina zakona, čak i u sklopu ove nove situacije na severu, i posvećeni smo potpunom poštovanju ustava i zakona Kosova, [Ahtisarijevog] dokumenta i Rezolucije UN 1244“, podvukao je Tači.

Profesor bezbednosnih nauka Abdulah Hajdari izjavio je za SETimes da Rasmusenova poseta pokazuje posvećenost NATO-a Kosovu i regionu. „U vreme kada se NATO bavi Libijom, pokazao je da su Kosovo i zapadni Balkan i dalje u vrhu dnevnog reda Alijanse. Ovu posetu trebalo bi posmatrati kao upozorenje da nasilje neće biti tolerisano.“

Enđeluše Morina, izvršna direktorka Kosovske inicijative za stabilnost, rekla je za SETimes da je poseta „dobra stvar, jer je potvrdila da je KFOR odgovoran za situaciju, a [Rasmusen] je podsetio obe strane, Kosovo i Srbiju, da NATO neće dozvoliti da se situacija vrati na onu iz 1999“.

Na severu, dodaje ona, „mora da postoji jasna komandna struktura. Sudovi moraju da budu otvoreni, policija i carina moraju da budu prisutni tamo i da pažljivo [postupaju] sa lokalnim Srbima kojima manipuliše Beograd. Nijedna država ne može da funkcioniše sa dva lanca komande“, kaže Morina.

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država izdali su saopštenje potvrđujući da je operacija u petak bila koordinisana sa EULEKS-om i NATO-om, što nije bio slučaj krajem jula, kada je izbilo naselje na prelazima 1 i 31.

Prema rečima specijalnog predstavnika EU Fernanda Đentilinija, „vrlo je pozitivno što su nas kosovske vlasti konsultovale oko toga. Nadam se da će ovo omogućiti implementaciju dogovora postignutog za pregovaračkim stolom. Plan bi trebalo da pomogne da se spreči krijumčarenje i unapredi bezbednost u jedinstvenoj carinskoj zoni Kosova“.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.