Rasmusen: Kfor delovao u samoodbrani, nužno obustaviti nasilje

Izvor: Blic, 04.Jun.2012, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasmusen: Kfor delovao u samoodbrani, nužno obustaviti nasilje

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen pozvao je danas u Briselu sve strane na Kosovu da izbegnu nasilje i naglasio da su vojnici Kfora prilikom nedavnog uklanjanja barikada na severu Kosova "delovali u samoodbrani".

Rasmusen je na konferenciji za novinare podvukao da će "Kfor na Kosovu nastaviti da primenjuje mandate UN za očuvanje bezbednosti i slobode kretanja", i da "Kfor svoje operacije sprovodi na statusno neutralan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i nepristrasan način".

"Ja snažno žalim što je došlo do nasilja poslednjih dana", rekao je čelnik Atlantskog saveza.

"Pozivam sve strane da učine sve što mogu da obustave nasilje i obezbede mirno rešenje problema u regionu, ali garantujem da će Kfor nastaviti da u potpunosti sprovodi mandat UN", dodao je Rasmusen.

Rasmusen je izjavio danas u Briselu da je "kad je reč o Srebrenici, stvar tribunala u Hagu da o tome daje pravni sud, što je već i učinjeno", ali je naveo da NATO prati pomno situaciju u regionu.

"Što se mene tiče, ne bih se, uz sve poštovanje za medije, oslanjao na prenošenje u medijima izjava novoizabranog srpskog predsednika", dodao je Rasmusen, naglasivši da NATO želi poboljšanje odnosa sa Srbijom.

On je time odgovorio na pitanje novinara kosovskih albanskih medija kako se gleda na izjave srpskog predsednika Tomislava Nikolića kojima se poriče genocid u Srebrenici, tvrdi da su neki hrvatski gradovi srpski i da su Crnogorci isto što i Srbi, kao i da je Nikolić 1999. u vreme bombardovanja označavao "NATO kao zločinačku organizaciju".

Rasmusen je izrazio nadu da će biti moguće da NATO nastavi "povoljan dijalog kakav je dosad imao sa Srbijom".

"Moje viđenje Zapadnog Balkana je veoma jasno, a to je da bih želeo da sve zemlje tog područja budu ugrađene u evroatlantska ustrojstva, u Evropsku uniju i NATO. S tim u vezi se nadam da će doći do poboljšanja odnosa Srbije i NATO", zaključio je Rasmusen.

Povezane vesti: Bogdanović: Nedopustivo da se puca i na Srbe i pripadnike Kfora Samardžić: Akcija Kfora pritisak na Srbiju da prizna Kosovo Kfor uklonio barikade i povukao snage iz Zvečana, u sukobima povređeno pet osoba Vođe NATO ohrabruju Srbiju ka jačem partnerstvu s NATO Ministarstvo za KiM osudilo pretnje Srbima povratnicima
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Rasmusen: Kfor delovao u samoodbrani

Izvor: Vesti-online.com, 04.Jun.2012

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen pozvao je u Briselu sve strane na Kosovu da izbegnu nasilje i naglasio da su vojnici Kfora prilikom nedavnog uklanjanja barikada na severu Kosova "delovali u samoodbrani"...Rasmusen je na konferenciji za novinare podvukao da će "Kfor na Kosovu nastaviti da...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.