RT: NATO će uništiti sovjetsko naoružanje iz skladišta Crne Gore

Izvor: Vostok.rs, 25.Jun.2018, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: NATO će uništiti sovjetsko naoružanje iz skladišta Crne Gore

Izvor: Vostok / RT

NATO će sprovesti "demilitarizaciju" Crne Gore, uništavajući sovjetsko naoružanje koje se nalazi na teritoriji zemlje, prema tenderu Agencije za tehničku podršku i snabdevanje NATO saveza.

Prema dokumentu, budući izvođač radova mora uništiti više od 340 tona oružja u roku od šest do devet meseci.

Reč je o morskim minama, torpedima i bojevim glavama na protivbrodskim raketama sovjetske proizvodnje. Planirano je da budu uklonjeni iz zemlje, nakon čega će u skladu sa uslovima tendera, biti uništeni.

"Izvođač se obavezuje da preuzme municiju iz određenih skladišta municije u Crnoj Gori i da izvrši njihov bezbedan prevoz do objekta za demilitarizaciju koji pripada izvođaču. Izvođač se obavezuje da na vreme stupi u kontakt sa Ministarstvom odbrane za planiranu demilitarizaciju kako bi se dogovorio o vremenskom rasporedu za istovar", navodi se u materijalu ugovora.

"Demilitarizacija podrazumeva proces potpunog uništenja jedinica oružja na takav način da se nakon uništavanja municije nijedan deo komponenti, materijala ili eksploziva ne može ponovo koristiti za njegovu namenu", kaže se u dokumentu.

"Na zahtev izvođača i nakon odobrenja od strane Agencije za tehničku podršku i snabdevanje NATO, relevantni eksplozivi mogu biti uništeni, pretvoreni u druge proizvode ili ponovo upotrebljeni u civilne svrhe. Zabranjena je ponovna upotreba eksploziva u vojne svrhe", navodi se u dokumentu.

Naglašeno je da je kompanija dužna da kontaktira Ministarstvo odbrane radi "koordinacije rasporeda odvoza" i da osigura da oružje ne bude izgubljeno u procesu transporta.

"Važno je napomenuti da NATO i izvođač moraju obezbediti pristup objektima za uništavanje municije, naročito je radi snimanja fotografisanja radi objavljivanja saopštenja za javnost o procesu demilitarizacije Crne Gore."
 

Stručnjaci se u isto vreme plaše da se navedeno sovjetsko oružje planirano za uništavanje može prebaciti u Ukrajinu ili Siriju.

"Poreklo novog oružja po brojevima, po serijama, po modelu, bez obzira koliko ih je, uvek je moguće saznati i doći do proizvođača, a preko proizvođača - do kupca. A oružje proizvedeno u Sovjetskom Savezu je anonimno. Veoma je pogodno za upotrebu u oružanim sukobima, jer je izuzetno teško doći do proizvođača", kaže doktor političkih nauka, profesor Moskovskog državnog univerziteta Andrej Manoilo.
 
Manoilo je napomenuo da su ranije postojali slučajevi upotrebe "uništenog" oružja u modernim sukobima.

"Postojali su slučajevi kada se sovjetsko oružje koje je otpisano i poslato na uništenje pod približno istim uslovima u Mađarskoj i Rumuniji kasnije pojavilo u Ukrajini - kod nacionalista iz "Desnog sektora". Rumunski i mađarski tenkovi bili su u zoni sukoba. Značajan deo rezervi iz Mađarske i Rumunije u Ukrajinu je upućen u 2014., 2015. i 2016. godini. Crna Gora se nedavno pridružila NATO-u. Ovde su ostala sva ta skladišta. Zbog toga je za NATO savez Crna Gora toliko važna", kaže Manoilo.

Ranije je postalo poznato da je oružje iz skladišta istočne Evrope, koju je američka vojska kupila 2015. godine, bila u rukama terorista organizacije "Islamska država". Relevantni dokazi su predstavljeni u izveštaju nezavisne organizacije za praćenje puteva oružja "Conflict Armament Research" .

Prema studiji, većina oružja koja je kasnije dospela u ruke militanata u Siriji i Iraku proizvedena je u istočnoj Evropi. Kako su saopštili analitičari organizacije, oružje je snabdevano preko Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije.

Tako su nađeni, posebno, protivtenkovski vođeni projektili, proizvedeni u Bugarskoj, koji su poslati u SAD u decembru 2015. godine, a nakon samo 59 dana su pronađeni u Iraku na bojnom polju posle povlačenja terorista tokom operacija u Ramadi.

 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.