RT: „Mislim da generalni sekretar NATO-a voli Trampa, možda je i jedini, ali to mi je u redu“

Izvor: Vostok.rs, 11.Jul.2018, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Mislim da generalni sekretar NATO-a voli Trampa, možda je i jedini, ali to mi je u redu“

Izvor: Vostok / RT

Američki predsednik je bez sumnje osporio američke saveznike svojim posljednjim potezima, uključujući i trgovinski rat. Tokom samita NATO-a, Tramp se našalio da je jedini koji ga zaista voli u NATO-u sada njegov šef.

"Zbog mene su [NATO] podigli oko 40 milijardi dolara tokom prošle godine", rekao je Tramp novinarima stojeći pored generalnog sekretara NATO-a.

"Mislim da generalni sekretar voli Trampa, možda je i jedini, ali to mi je u redu."

Međutim, šef NATO-a nije pratio Trampov razigrani ton, te je nastavio razgovarati poslovno, rekavši da je trošak odbrane članova alijanse glavno pitanje o kojem se razgovara. Vašington naglašava da plaća "previše" budžetu NATO-a, dok drugi to ne čine.

"Ovo se dešava već decenijama. To je nesrazmerno i nije fer za poreske obveznike Sjedinjenih Država", rekao je Tramp, dodajući da želi da promeni situaciju.

Tokom sastanka sa Stoltenbergom, Tramp je takođe osudio saveznike u NATO-u i Nemačku, posebno za davanje milijardi dolara Rusiji, državi koju bi saveznici "trebali braniti od Rusije". On je otišao toliko daleko da je Nemačku nazvao "zarobljenikom Rusije" jer navodno zavisi od snabdevanja ruskim gasom.



Tramp nije propustio priliku ni da još jednom ubode prst u oko Berlinu, jer ne doprinosi dovoljno budžetu NATO-a, rekavši da plaća samo oko 1 posto svog BDP-a, dok SAD troše više od 4 posto.

Dok su Trampove reči bile interpretirane kao šala, one imaju svoju poentu. Dan pre samita NATO, predsedavajući Saveta EU Donald Tusk je rekao da Tramp treba da "poštuje svoje saveznike jer ih nema mnogo".

Tramp je nedavno otpočeo trgovinski rat protiv Kine, koji je takođe pogodio američke glavne saveznike, uključujući EU i Kanadu. Vašington je takođe u sukobu sa još jednim velikim saveznikom NATO-a - Turskom - zbog kupovine ruskih PVO sistema.

Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: „Nemam pojma šta je rekao Makron, ali je zvučalo divno - Tramp

Izvor: Vostok.rs, 12.Jul.2018, 12:31

Izvor: Vostok / RT. . Predsednik SAD Donald Tramp se tokom bilateralnog sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Briselu našalio, na šta su se i novinari smejali.. . Kada je Makron završio sa davanjem izjave na francuskom, Tramp je odmah rekao da je uživao u govoru francuskog...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.