Protest u Beogradu: Ostavke državnog vrha do 13. aprila ili dolazi cela Srbija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2019, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u Beogradu: Ostavke državnog vrha do 13. aprila ili "dolazi cela Srbija"

Protest "1 od 5 miliona" počeo je večeras u Beogradu pod parolom "Isto mesto - isti zahtevi", uz himnu Srbije i minut ćutanja za žrtve NATO bombardovanja 1999. godine, a čelo kolone u šetnji prepušteno je studentima koji su bili privođeni tokom nasilnih demonstracija prošlog vikenda.

Na platou kod Filozofskog fakulteta najpre se obratio glumac Branislav Lečić, koji je pozivao demonstrante na miran protest, i da ne nasednu na moguće provokacije.

Zahtevi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su, kaže, ostavka državnog vrha, predsednika države, vlade i parlamenta, rukovodstva RTS-a i REM-a, kao i obezbeđivanje uslova za poštene izbore u roku od šest do devet meseci.

Rok za ispunjenje tih zahteva je 13. april, a, u suprotnom, kaže, u Beograd će doći "cela Srbija".

Naveo je da je i pre 28 godina imao iste zahteve da mladost i srpska pamet kažu svoju reč.

Nakon Lečića, obratio se general u penziji Sreto Malinović, koji je podsetio da je sutra 20 godina od NATO agresije na Srbiju, da je pružen otpor koji agresor nije očekivao, a da se sve, posle neselektivnog bombardovanja i stradanja i civila, završilo sporazumom, kojim su "žrtve i traume naroda učinjene uzaludnim".

Naveo je da državu vode oni koji govore o evropskim vrednostima, a urušavaju je, i koji "poturaju tezu da su njihovi prethodnici izgubili Kosmet".

On je, kako je naveo, imao ličnu poruku kolegama - "otadžbina je iznad svega, a otadžbina je narod koji je ovde, na ulici, i ne dižite pendreke na narod".

Nakon obraćanja, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju, do zgrade RTS-a, gde će održati "Dnevnik slobodne Srbije", a građanima će se obratiti studenti Krsta Tomković, Stefan Simić, Uroš Savić, Miloš Dekić i Stefan Novaković, učesnici protesta, privođeni zbog napada na policajce i upada u RTS prošlog vikenda.

Prošle subote je grupa demonstranata, predvođena liderima opozicije, upala u zgradu Radio-televizije Srbije, zahtevajući uživo uključenje u program.

Nakon višečasovnih zahteva da mirno napuste zgradu, pripadnici Žandarmerije potisnuli su ih iz zgrade, a oni su još neko vreme bili ispred sedišta javnog servisa.

Prvi protest u Beogradu održan je 8. decembra i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Tanjug/Z.Žestić, arhiva
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.