Prekretnica: Podneta prva tužba protiv NATO-a zbog osiromašenog uranijuma

Izvor: B92, 20.Jan.2021, 14:17

Prekretnica: Podneta prva tužba protiv NATO-a zbog osiromašenog uranijuma

Danas je u Višem sudu u Beogradu podneta prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera.

Tužbu je podnela Advokatska kancelarija Aleksić iz Niša, a advokat Srđan Aleksić rekao je novinarima da je korišćenjem osiromašenog uranijuma povređeno pravo na život građana Srbije koji žive na KiM, kao i svima koji žive na Kosmetu, ali i na jugu Srbije.

''Posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kod Pljačkovice, udaljene 2,5 km od centra Vranja, kao i još pet sela u opštinama Bujanovac i Preševo, za šta je i NATO priznao da je bačeno najviše osiromašenog uranijuma. Tamo i danas živi mnogo naših ljudi i veliki broj je oboleo'', kazao je Aleksić.

On je dodao da očekuje odgovor na tužbu do jula ove godine.

Naglasio je da uz svaku tužbu njegovih klijenata postoji lekarska dokumentacija i izveštaji, kao i izveštaj veštaka sudske medicine koji potvrđuju uzročno-posledičnu vezu osiromašenog uranijuma i obolevanja od kancera.

Takođe, precizno je u tužbi navedeno za svakog klijenta na kojoj je teritoriji i u kojem vremenskom periodu bio na KiM 1999. godine.

On je kazao da će postupak voditi po po principu koji je vodio italijanski advokat Fiore Tartalja, sa kojim je zajedno radio na optužnicama i koji je deo njegovog tima.

Prema njegovim rečima, Tartaljini klijenti su bili italijanski vojnici koji su 1999. na KiM proveli 30 dana, a nakon godinu dana su oboleli od kancera.

Nakon tužbe dobili su pravo na novčanu naknadu i besplatno lečenje.

Kazao je i da će Tartaljini dokazi, kojima je dobio 181 slučaj, biti na raspolaganju i u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Vranju, s obzirom na to da, kako je naveo, ima nameru da pokrene svih pet tužbi i vidi kakav će biti stav suda, kao i da li će predstavnici NATO-a odgovoriti na tu tužbu.

Kao jedan od mogućih problema, Aleksić navodi plaćanje sudske takse u iznosu od 73.000 dinara ističući da neki klijenti imaju tršokove od 4.000 evra za lekove na mesečnom nivou.

U Italiji je, kaže Aleksić, skupštinska komisija utvrdila uzročno-posledičnu vezu između bačenog osiromašenog uranijuma i obolevanja italijanskih vojnika, kao i odluku da bez obzira na novčana primanja mogu da pokrenu tužbu za naknadnu štete koja je besplatna i bez plaćanja sudske takse.

Kaže da su u u tužbi predložili odlaganje plaćanja sudskih taksi i oslobađanje od plaćanja uz obrazložanje da sa svojim materijalnim primanjima klijenti nisu u mogućnosti da ih plate i da to onemogućava našim građanima pristup pravdi.

Aleksić navodi da su predložili da taj spor bude rešen putem medijacije, ukoliko NATO bude želeo da razgovara, a ako ne, kako kaže, tu je sud.

Upitan kako to kod nas može da se dokaže, Aleksić kaže da smo bili u istoj pravnoj poziciji i pravnom položaju, a da je šteta od osiromašenog uranijuma ista kod italijanskih i kod naših vojnika.

''Radi se o nekoliko vrsta kancera, pre svega leukemiji, kanceru štitne šlezde, grla, mozga, kostiju i još nekoliko kancera koji su specifični po tome što ih izaziva osiromašeni uranijum'', naveo je Aleksić i dodao da je to dokazala i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sa sedištem u Lionu.

Aleksić je naveo da je nakon istraživanja uzročno-posledične veze izmedu trovanja osiromašenim uranijumom i obolevanja od kancera u telima vojnika pronađen metal posle 1999. godine.

U Srbiji postoji i presuda Okružnog suda iz 2001. koja je detaljno objasnila gde je NATO bombardovao koristeći osiromašeni uranijum.

''Na Srbiju je bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma, odnosno, na KiM i na jugu Srbije'', kazao je Aleksić ističući da je to ogromna količina osiromašenog uranijuma i zračenja, a najviše je bačeno u okolini Peći, Prizrena, Uroševca i Ðakovice.

Kazao je i da će Tartaljini dokazi, kojima je dobio 181 slučaj, biti na raspolaganju i u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Vranju, s obzirom na to da, kako je naveo, ima nameru da pokrene svih pet tužbi i vidi kakav će biti stav suda, kao i da li će predstavnici NATO-a odgovoriti na tu tužbu.

''Naši građani moraju da budu u jednakom položaju kao građani Italije. Još jedna presuda koja nam ide u korist je presuda suda u Strazburu, koja se odnosi na član 2 Povelje - Pravo na život'', rekao je Aleksić.

Pecizirao je da postoje već dve presude, jedna u Turskoj, druga u Velikoj Britaniji, kada su njihovi građani imali problem sa jonizujućim zračenjem, a prema kojima se država obavezuje da plati nadoknadu štete, jer im je povređeno pravo na život.

Aleksić je ranije izjavio da se njegovoj kancelariji do sada obratilo oko 2.000 klijenata zbog tužbe protiv NATO-a i da su dostavili medicinsku dokumentaciju.

On je, takođe, naveo da će visina oštete biti precizirana tokom sudskog postupka, ali da smatra da je minimum 100.000 evra i više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2021

Danas je u Višem sudu u Beogradu podneta prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, a koji su boravili na Kosovu i Metohiji tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije...Tužbu je podnela Advokatska kancelarija Aleksić iz Niša, a advokat Srđan...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.