Pompeo: Senat približio Severnu Makedoniju ulasku u NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2019, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pompeo: Senat približio Severnu Makedoniju ulasku u NATO

"Ratifikacijom protokola o Sporazumu o pristupanju Severne Makedonije NATO-u u Senatu ističe se posvećenost SAD transatlanskoj bezbednosti i to je važan korak u napretku Skoplja ka članstvu u Alijansi", izjavio je danas američki državni sekretar Majk Pompeo.

"Glasanje u Senatu ponovo je afirmisalo trajnu posvećenost Severne Makedonije demokratskim principima i vladavini prava, kao i doprionos miru i stabilnosti u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << celom regionu", naveo je Pompeo u saopštenju objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

On je istakao da SAD snažno podržavaju kontinuirani put Severne Makedonije ka integracijii sa transatlantskom zajednicom i dodao da jedva čeka da poželi dobrodošlicu toj zemlji kao 30. članici NATO.

Severna Makedonija je dugo pokušavala da se učlani u NATO, ali ju je u tome sprečavao spor oko imena zemlje sa Grčkom.

Senat SAD velikom većinom podržao ulazak Skoplja u NATO

Američki Senat odobrio je velikom većinom ulazak Severne Makedonije u NATO, kao 30. članice Severnoatlantskog saveza.

Kako je preneo AP, 91 senator je glasao u utorak za ulazak Severne Makedonije u NATO, dok je dvoje bilo protiv.

Američka agencija podseća da je ta zemlja već dugo pokušavala da se učlani u NATO, ali da ju je u tome sprečavao spor oko imena zemlje koji je imala sa Grčkom.

Grčka je zbog toga blokirala ulazak Makedonije u NATO od 2008. sve dok nije postignut sporazum o novom imenu zemlje, koja se sada zove Severna Makedonija, podseća AP.

Očekuje se da će Severna Makedonija i zvanično postati 30. članica NATO tokom samita lidera Alijanse u decembru, u Londonu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pompeo: Senat približio Skoplje ulasku u NATO

Izvor: Blic, 23.Okt.2019

Ratifikacijom protokola o Sporazumu o pristupanju Severne Makedonije NATO-u u Senatu ističe se posvećenost SAD transatlanskoj bezbednosti i to je važan korak u napretku Skoplja ka članstu u Alijansi, izjavio je danas američki državni sekretar Majk Pompeo.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.