Vojska CG: Ko neće da ubija za NATO – otkaz!

Izvor: Mondo, 10.Jun.2019, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska CG: Ko neće da ubija za NATO – otkaz!

Prema izmenama zakona koje je danas usvojio crnogoski parlament, predviđeno je da službenom licu u Vojsci Crne Gore prestaje služba ukoliko odbije učešće u NATO misiji u inostranstvu.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Zakonskim izmenama propisuje se postojanje rezervnog sastava koji čine oficiri, podoficiri i vojnici, prenela je RTCG.

Profesionalnom vojnom licu prestaje služba u Vojsci ako ne stupi na dužnost formacijskog mesta na koje je postavljeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << odbije ucešce u međunarodnim snagama u inostranstvu u koje je upućen u skladu sa zakonom kojim se uređuje upotreba jedinica Vojske u međunarodnim misijama i ukoliko ne završi obuku za samostalno vršenje dužnosti svog formacijskog mesta.

Crna Gora: Bez odavanja pošte poginulim u kasarnama?

Izmenama zakona propisuje se da profesionalno vojno lice po ugovoru, kome prestane služba u Vojsci bez njegove krivice, ima pravo na otpremninu u visini od petnaestostrukog iznosa bruto zarade.

Predviđeno je i da civilno lice može nositi i upotrebljavati oružje i vojnu uniformu u uslovima ratnog ili vanrednog stanja, kao i za vreme obuke, vojne vežbe, pripravnosti ili kontrole borbene spremnosti, ako je obučeno za to.

Crna Gora ušla u NATO

Izmenama se prvi put uvode počasni činovi, koji se mogu dodeljivati građanima Crne Gore koji su bili oficiri VCG ili vojski ranijih država, zbog zasluga za razvoj odbrane.

Novim zakonom, u cilju poboljšanja operativnosti, preraspodeljene su nadležnosti ministra odbrane i nacelnika Generalštaba Vojske, kao i novi delokrug poslova Generalštaba.

Osim Dana Vojske, koji se obeležava 7. oktobra, predviđeno je da svoj dan imaju Mornarica, Vazduhoplovstvo i Kopnena vojska.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crna Gora: Otkaz vojnicima ukoliko odbiju učešće u NATO misijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2019

Prema izmenama zakona koje je danas usvojio crnogorski parlament, predviđeno je da službenom licu u Vojsci Crne Gore prestaje služba ukoliko odbije učešće u NATO misiji u inostranstvu...Zakonskim izmenama propisuje se postojanje rezervnog sastava koji čine oficiri, podoficiri i vojnici, prenela...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.