Osiromašeni uranijum nije uzrok povećanog broja maligniteta u Srbiji?

Izvor: B92, 12.Okt.2018, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osiromašeni uranijum nije uzrok povećanog broja maligniteta u Srbiji?

Dileme oko toga da li je NATO bombardovanje Srbije 1999. godine bio zločin u našoj javnosti gotovo da i nema.

Međutim, stručnjaci i dalje imaju oprečna mišljenja o tome koliko je osiromašeni uranijum bačen na našu zemlju doveo do povećanog broja kancerogenih oboljenja i kakve posledice je izazvao.

Šta je istina i kome verovati, zašto je struka podeljena, da li je priča o epidemiji raka politička izmišljotina, bila su samo neka od pitanja za profesora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doktora Zorana Radovanovića, gosta emisije "Jutro" na Prvoj televiziji.

"Zvanična statistika kaže da nema nikakvih naznaka epidemije. To su zvanični podaci Batuta, mi šaljemo to svetu i na zvaničnim sajtovima u svetu vidi se da nema nikakvog razloga", rekao je Radovanović i dodao da je Srbija na 18. mestu od 40 po učestalosti raka u Evropi.

Međunarodna agencija za istraživanje raka je, kako kaže, izlistala preko 500 supstanci koje su verovatno kancerogene, ali među njima nema uranijuma.

"Ni obogaćeni, ni prirodni, ni osiromašeni uranijum nije kancerogen", dodao je on.

Saznajte više o ovoj temi u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.