Okolnosti se uklapaju u 1244, ništa se nije promenilo

Izvor: B92, 14.Dec.2018, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Okolnosti se uklapaju u '1244', ništa se nije promenilo"

Članice NATO će, nakon što je Priština usvojila set zakona o transformaciji KBS u vojsku, razmotriti novi način angažovanja Alijanse u odnosu prema KBS.

To je rekao portparol Kfora Vinčenco Graso za RTS i dodao da Kfor ostaje na KiM, da je odgovoran za garantovanje bezbedne i sigurne sredine, kao i da štiti sve građane na Kosovu.

Na pitanje šta u praksi znači to što se danas čulo da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO preispitati odluku Prištine, Graso je ponovio ono što što je generalni sekretar AlijanseJens Stoltenberg ranije i danas rekao - "da će sve članice Alijanse imati sastanak i doneti odluku o novom angažovanju NATO-a na Kosovu u odnosu prema Kosovskim bezbednosnim snagama".

Upitan da li je realno to što Srbi na KiM očekuju da Kfor ostane jedina vojska na toj teritoriji i u tom smislu razoruža tzv. vojsku Kosova, Graso kaže da je Kfor misija NATO-a i da je, kako je rekao, "ovde i dalje shodno Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244, da bi garantovao bezbednu i sigurnu sredinu".

"Kada NATO bude ponovo ocenio angažman, Kfor će sprovesti tu odluku", kazao je Graso.

Na pitanje da li se nove okolnosti uklapaju u Rezoluciju 1244, portparol Kfora odgovorio je potvrdno.

"Da, apsolutno, ništa se nije promenilo od juče. Biće potrebno vreme za kompletnu vojsku. U svakom slučaju, Kfor ostaje ovde, on je odgovoran za garantovanje bezbedne i sigurne sredine i da štiti sve građane na Kosovu", rekao je on.

Upitan da li to znači da nema dugoročnog plana o napuštanju Kosova, Graso je kazao da Kfor "poštuje odluke svoje najviše komande, a to je, naravno, NATO".

"Mi smo vojnici, poštujemo naređenja", precizirao je i dodao da "Srbi apsolutno mogu da očekuju podršku i zaštitu Kfora".

"Mi smo ovde da bismo štitili sve građane kao što je Kfor radio u proteklih gotovo 20 godina. Veoma smo odlučni i posvećeni da ispunjavamo naš mandat, a prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti", zaključio je Graso.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Graso: NATO će razmotriti novi način angažovanja prema Kosovskim bezbednosnim snagama

Izvor: Blic, 14.Dec.2018

Portparol Kfora Vinćenco Graso ponovio je večeras da će članice NATO, nakon što je Priština usvojila set zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku, na jednom od narednih sastanaka razmotriti novi način angažovanja Alijanse u odnosu prema KBS.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.