Odlazak ratnih heroja

Izvor: RTS, 22.Mar.2019, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlazak ratnih heroja

Iljo Arizanov, Zoran Radosavljević i Slobodan Perić su piloti koji su 24. i 26. marta 1999. branili nebo nad Jugoslavijom. Njihove priče dokumentovala je Slađana Zarić u filmu "Niko nije rekao neću". Nijedan od ovih pilota "migova 29" više nije među živima.
Pilot Zoran Radosavljević je stradao 26. marta 1999. kada ga je pogodio avion NATO snaga iznad teritorije BiH. Tada je preživeo Slobodan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Perić. Za njega je kobna bila 2010. godina kada je stradao u saobraćajnoj nesreći u Osečini.

Iljo Arizanov je 24. marta oboren i nakon što se katapultirao, pao je u dreničku kotlinu. Rat je uspeo da preživi, ali ne i srčanu bolest. Preminuo je 2011. godine.
Autorka filma "Niko nije rekao neću" Slađana Zarić je za RTS rekla da je taj dokumentarac neponovljiv. To je priča o najelitnijim pilotima koje je Jugoslavija imala.
Veliku podršku Zarićeva je imala od porodica pilota. "Kada radite filmove i priče, porodice su zahvalne jer na taj način čuvate sećanje na njih. Iskustvo sa familijama je bilo vrlo pozitivno, pomogli su, dali detalje. Nije jednostavno pred kamerama pokazati bol i pustiti suzu. Dali su nam najdragocenije, priče o njihovim najdražima", rekla je Slađana Zarić.

"Niko nije rekao neću" je omaž onima koji su leteli i branili nebo nad Jugoslavijom, poručila je Slađana Zarić.
Navela je i da taj film, i prvi i drugi deo, kao i "Let u smrt" imaju veliki broj pregleda na Jutjubu i da su ih gledaoci preveli na engleski i ruski jezik. 
Ona je ponosna i na dva dokumentarca koja će uskoro biti objavljena – jedan je o Košarama (9. aprila), a drugi o vojnoj operaciji na Paštriku (26. maja).

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.