Ode Makedonija u NATO?

Izvor: B92, 20.Jun.2018, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ode Makedonija u NATO?

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao da je NATO jednoglasno odlučio da tačku za poziv Makedoniji u Alijansu stavi na dnevni red julskog samita.

Zaev je to rekao na sednici makedonske skupštine na kojoj su poslanici većinom glasova ratifikovali Dogovor s Grčkom o rešavanju spora oko imena i strateškom partnerstvu. "Time se ostvaruju vekovne aspiracije svih generacija pred nama i svih građana Makedonije", rekao Zaev.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prethodno je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u izjavi za francusku televiziju Frans 24 rekao da je moguće da Makedoniji bude poslat poziv za članstvo na samitu Alijanse 11. i 12. jula u Briselu, pošto su Skoplje i Atina postigli dogovor o sporu oko imena.

"Nadam se da će biti napretka jer su postigli sporazum sa Grčkom oko imena. Ukoliko se sporazum u potpunosti implementira, novo ime će biti Republika Severna Makedonija i tada možemo da idemo dalje što se tiče članstva u NATO", rekao je Stoltenberg. Upitan da li postoji vremenski okvir za članstvo Makedonije u toj organizaciji, Stoltenberg je kazao da to zavisi od finalizacije sporazuma u Skoplju.

"Nadam se da ćemo početi pristupne pregovore već na samitu NATO u julu, a ukoliko se sve bude odvijalo po planu nakon ratifikacije i referenduma koji će se održati krajem ove godine", rekao je Stoltenberg.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Makedonija će u julu dobiti poziv za ČLANSTVO U NATO"

Izvor: Blic, 20.Jun.2018

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da se NATO nada da će Makedonija započeti pristupne pregovore za članstvo u toj organizaciji na samitu 11. i 12. jula u Briselu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.