NOVI PAKLENI PLAN PRIŠTINE: Do OVE godine žele da budu članice NATO alijanse i da očiste Kosovo od SRBA

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jul.2022, 07:01

NOVI PAKLENI PLAN PRIŠTINE: Do OVE godine žele da budu članice NATO alijanse i da očiste Kosovo od SRBA

Prištinske vlasti usvojile nacrt bezbednosne strategije za period do 2027. godine. Kao glavni cilj navode članstvo u NATO.

Kao izazov navedeno je "potpuno integrisanje" severa KiM, preneo je RTS.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je rekao da je nacrt strategije izrađen u saradnji i bliskoj konsultaciji sa svim institucijama, a posebno sa onima iz oblasti bezbednosti.

- Prošla je proces internih i eksternih konsultacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uključujući i predstavništva zemalja Kvinte i drugih prijateljskih zemalja - rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, strateški cilj "Kosova je članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji kao preduslovi za bezbednost i održivi razvoj".

BONUS VIDEO: Putari popravljali trotoar pa otkopali džinovsku zmiju

- U tom pravcu, Kosovo će se prijaviti za program partnerstva za mir i članstvo u Jadranskoj povelji kao i za druge regionalne bezbednosne mehanizme. Istovremeno, Kosovo će aplicirati za status kandidata i sprovesti neophodne reforme za integraciju u Evropsku uniju - rekao je Kurti.

Nacrt strategije bi trebalo da prođe skupštinsku proceduru, a mediji navode da je to druga bezbednosna strategija prištinskih vlasti od jednostranog proglašenja nezavisnosti, u februaru 2008 godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.