Izvor: RTS, 14.Jun.2021, 23:26

NATO za jačanje odnosa sa Srbijom, podrška stabilnosti Zapadnog Balkana

Lideri NATO poručili su u završnoj deklaraciji posle samita u Briselu da cene partnerstvo sa Srbijom i da bi jačanje odnosa Srbije i NATO bilo bi korisno za Alijansu, Srbiju i ceo region.
"Podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije i druge napore usmerene ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i pozivamo dve strane da iskoriste priliku i učestvuju u dobroj nameri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u postizanju trajnog političkog rešenja", istriče se u delu posvećenom Zapadnom Balkanu završnog saopštenja posle samita.

U Deklaraciji, objavljenoj na sajtu Severnoatlantske alijanse, potvrđena je i posvećenost produženom angažmanu NATO na Kosovu kroz KFOR, "koji doprinosi bezbednom okruženju i većoj stabilnosti Zapadnog Balkana", kao i "kroz trenutne inicijative izgradnje kapaciteta bezbednosnih organizacija Kosova".
"Sve promene statusa Kfora biće zanovane na uslovima na terenu a ne vremenskim rokovima", navodi se u saopštenju.
U dokumentu se ističe da je Zapadni Balkan region od "strateškog značaja za NATO, o čemu svedoči duga istorija saradnje i operacija."
Dodaje se da je NATO snažno posvećen bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana i podršci evroatlantskim aspiracijama zemalja regiona.
Lideri su poručili da će pojačati napore u regionu i unaprediti politički dijalog i praktičnu saradnju, kako bi podržali reforme, promovisali regionalni mir i stabilnost i "suprostavljali se zloćudnom uticaju spoljnih aktera".
U Deklaraciji se navodi da su "demokratski principi, vladavina prava, unutrašnje reforme i dobrosusedski odnosi vitalni za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije" i izražava nada da će doći do daljeg napretka u tom smeru.
U komunikeu je izražena snažna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu "stabilne i bezbedne Bosne i Hercegovine", u skladu sa Dejtonskim sporazumom i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima.
Lideri saveza pozvali na pomirenje unutar BiH i apelovali na političke lidere da se uzdržavaju od retorike koja produbljuje podele.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.