NATO se oglasio nakon Kurtijevog otkrića

Izvor: B92, 26.Feb.2020, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO se oglasio nakon Kurtijevog "otkrića"

Zvaničnik NATO-a izjavio je da kosovske bezbednosne snage moraju da obaveste i dobiju prethodnu saglasnost komandanta Kfora za bilo kakav pokret na severu KiM.

To prenosi Gazeta ekspres.

"Svaki pokret KBS na severu Kosova zahteva prethodno obaveštenje i saglasnost komandanta Kfora", istakao je neimenovani zvaničnik NATO-a u odgovoru za prištinski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << list.

On je napomenuo, kako se navodi, da se već razmatra nivo angažmana NATO sa KBS, nakon odluke o transformaciji KBS i da se razgovori po tom pitanju nastavljaju, preneo je Kosovo Onlajn.

U odgovoru se precizira 20-godišnji doprinos NATO stabilnosti regiona Zapadnog Balkana i naglašava da misija NATO ostaje nepromenjena i u potpunosti u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Mi smo tu da održimo bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu i to je ono što radimo. U isto vreme, posle odluke o transformaciji KBS, sada preispitujemo nivo NATO angažmana sa KBS. Ove diskusije se nastavljaju. Naš mandat se nije promenio i nastavićemo mirovnu misiju. NATO takođe podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kao jedino održivo političko rešenje za region", navedeno je u odgovoru NATO za Gazetu ekspres.

Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je danas sporazum postignut 2013. godine između Hašima Tačija i tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Andresa Foga Rasmusena.

U objavljenom sporazumu, Tači je kao premijer u to vreme dao garanciju NATO da će KBS delovati na severu Kosova samo uz prethodni dogovor sa Kforom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Svaki pokret Kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova uz saglasnost Kfora

Izvor: Danas, 26.Feb.2020

Svaki pokret Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) na severu Kosova zahteva prethodno obaveštenje i saglasnost komandanta Kfora, piše Gazeta Ekspres pozivajući se na neimenovani izvor iz misije NATO.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.