NATO poziva Rusiju da iznese detalje o raketnom sistemu

Izvor: B92, 31.Okt.2018, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO poziva Rusiju da iznese detalje o raketnom sistemu

Brisel -- Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je od Rusije da iznese detalje o novom raketnom sistemu.

Za taj raketni sistem Sjedinjene Države i drugi saveznici tvrde da krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

"Žalimo što se Rusija nije obazirala na naše pozive" za transparentnost o raketnom sistemu, rekao je Stoltenberg na sastanku ambasadora NATO i Rusije.

NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tvrdi da ruske krstareće rakete 9M729 krše Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa koji su 1987. godine potpisali SAD i Sovjetski savez a tiče se zabrane krstarećih i balističkih raketa dometa izmedju 500 i 5.000 kilometara.

On je rekao da to što Rusija ne želi da razgovara o tome osnažuje uverenje NATO da taj sistem "predstavlja ozbiljan rizik za stratešku stabilnost evroatlanske zone". Dok Rusija tvrdi da su te rakete u skladu sa sporazumom, američki predsednik zapretio je da će izaći iz njega.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.