NATO poziva Beograd i Prištinu: Ponovo naglašavamo da...

Izvor: BKTV News, 11.Jul.2018, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO poziva Beograd i Prištinu: Ponovo naglašavamo da...

Jačanje veza NATO i Srbije korisno je za Alijansu i Srbiju, kao i za čitav region, poručili su danas lideri NATO u zajedničkom saopštenju sa samita u Briselu.

Lideri Alijanse pozdravlili su kontinuirani napredak u izgradnji partnerstva NATO i Srbije i podržali dalji politički dijalog i praktičnu saradnju u tom cilju.

"Ponovo naglašavamo potrebu za kontinuiranim napretkom u dijalogu Beograda i >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Prištine uz posredovanje EU, koji bi trebalo da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa, uključujući formu pravno obavezujućeg sporazuma", navodi se u saopštenju.

FOTO: Tanjug/AP/Virginia Mayo

Tramp na jednu, svi ostali na drugu stranu! Fotografija sa NATO samita koja je zasenila ceo događaj! (FOTO)

NATO, dodaje se, ohrabruje "obe strane da ubrzaju napore ka normalizaciji odnosa i pune primene dosadašnjih sporazuma".

U saopštenju se navodi da prisustvo NATO na Kosovu, uglavnom putem Kfora, doprinosi bezbednom i sigurnom okruženju, a u bliskoj saradnji sa kosovskim vlastima i EU i da ono doprinosi široj stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Bilo kakva promena pozicije NATO snaga, ističe se, ostaće vezana za okolnosti i neće biti vremenski uslovljena.

"Nastavićemo da podržavamo razvoj bezbednosnih organizacija na Kosovu kroz NATO Savetodavni tim za vezu u okviru sadašnjeg mandata. Primena povećane interakcije sa Kosovom napreduje dobro u smislu dijaloga i praktične saradnje", navodi se u saopštenju.

FOTO: Tanjug/AP/Virginia Mayo

Lideri NATO, kako se dodaje, pozdravljaju aspiracije Kosova da poboljša svoju sposobnost da osigura bezbednost svim svojim stanovnicima, kao i da doprinese bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

Čelnici NATO u deklaraciji navode i da je Zapadni Balkan region od strateškog značaja što, dodaju, pokazuje i duga istorija saradnje i operacija u regionu.

"Ostajemo potpuno posvećeni stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana, kao i podržavanju evroatlantskih aspiracija zemalja u regionu. Nastavićemo da tesno sarađujemo sa Zapadnim Balkanom na održanju i promovisanju regionalnog i međunarodnog mira i bezbednosti", kaže se između ostalog u saopštenju.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

NATO: Jačanje veza sa SRB od koristi za obe strane

Izvor: B92, 11.Jul.2018

Brisel -- Jačanje veza NATO i Srbije korisno je za Alijansu i Srbiju, kao i za čitav region, poručili su lideri NATO u zajedničkom saopštenju sa samita u Briselu...Lideri Alijanse pozdravlili su kontinuirani napredak u izgradnji partnerstva NATO i Srbije i podržali dalji politički dijalog i praktičnu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.