NATO podržava aspiracije Srbije za članstvo u EU

Izvor: B92, 13.Nov.2019, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NATO podržava aspiracije Srbije za članstvo u EU"

Beograd -- Prvi dan konferencije „Prolazimo kroz zidove“, koju organizuje CEAS u okviru Sedme beogradske NATO nedelje, završen je panelom o odnosima Srbije i NATO.

Na panelu je istaknuto da NATO podržava aspiracije Srbije za članstvo u EU.

Viši zvaničnik za Rusiju i Zapadni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Balkan u NATO odeljenju za javnu diplomatiju Robert Pščel rekao je da partnerstvo NATO sa Srbijom ima apsolutnu podršku svih zemalja članica Alijanse.

On je dodao da su odnosi Srbije i NATO kratki i burni, ali da postoji dugo savezništvo Srbije i nekih članica Alijanse, poput SAD i istakao da NATO podržava aspiracije Srbije za članstvo u EU i pruža joj odredjeni stepen podrške u tom smislu.

Konstatovao je da NATO ima loš imidž u srpskoj javnosti, ali je istakao da je KFOR cenjen u srpskoj javnosti.

Pščel je rekao da se treba suprotstaviti „čudnim stereotipima“ o NATO u srpskoj javnosti.

"Moramo naći neku protivtežu, nemamo čarobni štapić niti lek, ali nećemo krenuti u propagandni rat. Nećemo da simplifikujemmo stvari, pokušavamo da predstavimo činjenice“, rekao je Pščel.

Najavio je da će uskoro biti objavljeno za javnost drugo izdanje IPAP-a, ali da će „očito biti neophodno da se oslanjamo na srpske kolege da promovišu priču o partnerstvu izmedju Srbije i NATO, između ostalog kroz IPAP“.

Načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović podsetio je da je Srbija vojno neutralna i da opredeljena da pristupi EU.

Ta opredeljenja daju ton odnosu Srbije i NATO-a, dodao je on.

Prema Mojsilovićevim rečima, pristupanjem Srbije programu Partnerstvu za mir, jača se globalna bezbednost i privrženost zajedničkim vrednostima i standardima koje ima i EU.

"Trudimo se da budemo pouzdan i kredibilan partner u izgradnji mira i stabilnosti u regionu i svetu”, rekao je Mojsilović.

On je dodao da je Vojska Srbije sa 252 pripadnika učestvovala u pet operacija UN i četiri vojne operacije Evropske unije, kao i u velikom broju NATO vežbi, i to tri 2017.godine, pet 2018. godine i takođe pet 2019. godine.

Mojsilović je naveo da je najznačanija saradnja na terenu bila s međunarodnim snagama na KiM, koja je otpočela 1999.godine. “U saradnji sa KFOR-om bezbednosno stanje smo stavili kao zajednički obostrani interes, nije sve išlo glatko, ali kada je bezbednost priorotet onda mnoge stvari mogu da se prevaziđu”, rekao je Mojsilović.

Mojsilović je poručio da mir i bezbednost u regionu nemaju cenu, dodajući da je ohrabren činjenicom da je Srbija opredeljena za mir, uspeh i razgovor. “Očekujem da se kroz dijalog dođe do određenih rešenja, koja rešenja, ja o tome ne mogu da pričam, ipak sam ja samo vojnik, Specijalni predstavnik za Zapadni Balkan u norveškom Ministarstvu spoljnih poslova i nekadašnji ambasador te zemlje u Beogradu Arne Sanes Bjornstad objasnio je da je ta ambasada trenutno kontakt-tačka za saradnju s NATO-om.

"Održavamo koordinaciju među NATO zemljama, ali uglavnom se više bavimo pitanjem informisanja. Nismo tu da regrutujemo snage ili zemlje da se učlane u NATO, već da dajemo informacije“, rekao je Bjornstad.

On je dodao da NATO ceni neutralnost Srbije i ocenio da je saradnja Alijanse sa srpskom vladom odlična.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.