NATO neće novi Hladni rat, ali Rusija izazov bez presedana

Izvor: B92, 03.Apr.2019, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NATO neće novi Hladni rat, ali Rusija izazov bez presedana"

Vašington -- NATO ne želi novu trku u naoružanju, ni novi Hladni rat, ali će znati da se brani ako to bude neophodno, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je u govoru u američkom Kongresu, uputio apel za "očuvanje jedinstva" 29 članica NATO-a, pošto su se pojavile nesuglasice između SAD i Turske.

Bivši premijer Norveške je na kraju govora dobio ovacije poslanika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Kongresu. Stoltenberg je završio govor obećanjem svih članica ulaskom u Alijansu - "Jedan za sve, svi za jednog".

"Prebrodili smo nesuglasice u prošlosti i treba da prevaziđemo razlike i u budućnosti", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je rekao da je Rusija među "izazovima bez presedana" s kojim se suočava Alijansa.

Stolteberg je pozvao još jednom Rusiju da poštuje Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) koji je potpisala sa SAD tokom Hladnog rata.

"Ne želimo novu trku u naoružanju. Ne želimo novi Hladni rat", dodao je Stoltenberg navodeći da će NATO preduzeti neophodne mere kako bi osigurala bezbednost.

"Moramo biti iskreni. Postavljaju se pitanja sa obe strane Atlantika o snazi našeg partnertsva. I da, postoje razmimoilaženja", kazao je Stoltenberg, prenosi AP.

Međutim, kako je naveo, otvorene diskusije i različite tačke gledišta nisu znakovi slabosti, već suprotno. "To je znak snage. Tako da ne treba da budemo iznenađeni kada spoznamo različitosti između naših zemalja (članica). Danas imamo neslaganja o pitanjima kao što su trgovina, energija, klimatske promene i iranski nuklearni sporazum. Postoje ozbiljna pitanja sa ozbiljnim neslaganjima", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da razume da su uspomene na bombardovanje u Srbiji i dalje bolne. On je rekao da je za njega svaki gubitak života civila tragedija, ali je podsetio da je NATO od tada na Kosovu da garantuje bezbednosti svih stanovnika, uključujući tu i Srbe.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.