NATO je odgovorio na Putinov predlog sa Nema šanse

Izvor: B92, 08.Nov.2019, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO je odgovorio na Putinov predlog sa "Nema šanse"

Moskva -- Iz sedišta Severnoatlantske alijanse stigao odgovor na predlog ruskog predsednika Vladimira Putina da se stavi moratorijum na raspoređivanje raketa po Evropi.

Putin je, podsetimo, predložio moratorijum na raspodelu raketa kratkog i srednjeg dometa. Odgovor koji je NATO poslao Putinu mogao bi doslovce da glasi: Nepouzdan sagovornik, nepouzdan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predlog.

Naime, zvaničnici Alijanse su saopštli da žele jasno da stave do znanja da neće prihvatiti takav predlog, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je potom izjavio i da je odluka Rusije da razvija oružje čija proizvodnja je zabranjena ranijim dogovorom, koji se sada ne poštuje, u stvari recipročna mera Rusije na poteze koje pravi Vašington.

On je mislio na sporazum koji je u svetu poznat pod skraćenicom INF, a koji su potpisale SAD i SSSR 1987. i koji se tiče kontrole razvoja naoružanja pre tada dve najveće sile.

Potom se oglasio i portparol Kremlja, koji je rekao da je NATO uvek bio instrument agresije i konfrontacije. Međutim, Rusija je voljna da sarađuje sa tim savezom, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Više puta smo izjavljivali da je NATO savez stvoren u cilju konfrontacije ", naglasio je on.

"Međutim, Rusija nikada nije izbegavala saradnju sa NATO, uvek je bila otvorena za nju", rekao je Peskov kako prenosi Tass.

On je dodao da ruska strana nikada nije preterano naglašavala ulogu NATO u obezbeđivanju globalne evropske bezbednosti i stabilnosti. "Zato što je ovo instrument konfrontacije i ponekad agresije. To je naše mišljenje o NATO", rekao je Peskov.

"NATO je možda živ ili mrtav, a mi nismo patolozi da ispitujemo i odlučujemo koji su delovi NATO komatozni", rekao je Peskov komentarišući nedavnu izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da je NATO klinički mrtav, te da je vreme da Evropa počne strateški da razmišlja o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NATO "jasno stavio do znanja": Ne prihvata Putinov predlog o moratorijumu na raspoređivanje raketa u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2019

NATO je nagovestio da neće odgovoriti na inicijativu Rusije za uvođenje moratorijuma na rasporedivanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na Moskovskoj konferenciji o neširenju oružja..."Predsednik (Vladimir) Putin u ličnim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.