NATO je jasno rekao da priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, a u Beogradu se pravimo blesavi

Izvor: BKTV News, 29.Maj.2012, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO je jasno rekao da priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, a u Beogradu se pravimo blesavi

Nakon samita NATO, održanog u Čikagu 20. i 21. maja, analitičar Miroslav Lazanski izneo je svoje mišljenje u vezi sa odnosima NATO-a sa državama na Balkanu:
Balkanske zemlje koje još nisu u NATO-u, mislim pre svega Crna Gora i Bosna i Hercegovina su dobile neke pohvale. Makedonija je ostala blokirana zbog stava Grčke oko njenog imena- makedonci su jako razočarani >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << zbog toga. Crnogorci su dobili neku vrstu pohvale, i verovatno su sad euforični zbog toga, ali oni imaju probleme na unutrašnjem planu. Kako će se sada crnogorska vlada ponašati, da li će uopšte opstati, ostaje da se vidi. Svakih desetak dana imaju velike demonstracije zbog socijalno- ekonomske krize koju imaju u zemlji. Većina stanovništva u Crnoj Gori je protiv ulaska u NATO. Međutim, politička elita pokušava da progura članstvo Crne Gore u NATO-u kroz odluku parlamenta, dok ta odluka nema utemeljenje u volji građana. Elita u Podgorici će verovatno pokušati da izbegne referendum stanovništva i eventualno će pokušati da preko stranaka u parlamentu dobiju podršku.
Činjenica je da Crnu Goru učešće njenih 35 vojnika u mirovnoj misiji ISAF u Avganistanu košta skoro polovinu njenog vojnog budžeta. Svaka zemlja sama plaća svoje vojnike u sastavu ove mirovne misije. Dakle, što se tiče Crne Gore- postoji potpuno različit stav političke elite i naroda po pitanju članstva u NATO-u.
Što se tiče Srbije- NATO se naime vrlo pohvalno izrazio o dosadašnjem stepenu saradnje sa Srbijom (mi smo članica Partnerstva za mir). U Srbiji- većinsko raspoloženje naroda je protiv NATO-a. Nedavna istraživanja pokazuju da je čak 19% mladih ljudi je protiv učlanjenja Srbije u NATO. Neka druga istraživanja pokazuju da većinsko raspoloženje članova LDP-a, stranke koja jeste za ulazak u NATO, je protiv učlanjenja. Dakle, u Srbiji nema političkog, a posebno nema nacionalnog konsenzusa i to se neće tako brzo promeniti. Pogotovu sada, u kontekstu izbora novog predsednika, gospodina Nikolića, koji takođe to pitanje sigurno neće prelamati kroz parlament. Konačno, i oko eventualnog ulaska Srbije u EU i u NATO- narod će putem referenduma dati svoju reč. Što se konkretno ulaska u NATO tiče- tu je stav jasan, skoro 90% stanovništva je protiv.
Tu je naravno, interesantna pozicija Rusije. Vrlo je zanimljivo u tom kontekstu razmatrati zašto NATO smatra da je Rusiji dovoljno članstvo u Partnerstvu za mir, a ne nudi članstvo u organizaciji, dok za Srbiju i Crnu Goru smatraju da treba da uđu u NATO. Mi jesmo, ovde u Srbiji predmet stalnog nutkanja, poticanja pa čak i grubog guranja da se uđe u NATO. Pri tome se Srbija stalno proziva da su svi drugi oko nje ušli u organizaciju, a to nije sasvim tačno- imate države članica EU, koje nisu članice NATO.
A kakva je, po Vama realna šansa da Srbija ostane neutralna, obzirom na geo-politički položaj i nezavidnu ekonomsku situaciju? Pretpostavimo da će se neke stvari na ekonomskom polju promeniti, ako bi Srbija dobila vetar u leđa upravo od strane Evro-atlantskih integracija…
Prvo, para u Evropi više nema. Drugo, nama je jasno rečeno da kada Hrvatska sledeće godine uđe u EU, vrata do daljeg ostaju zatvorena. Niko ne nudi Srbiji neki brzi ulazak u EU. Čak i da uđe u NATO, vremena kada se preko NATO-a brže ulazilo u EU odavno su prošla. To su vremena kada su ulazili Bugari i Rumuni, kad su amerikancima trebale baze u Bugarskoj i u Rumuniji zbog američke intervencije u Avganistanu i prilaženja južnim ruskim granicama.
Ta vremena su prošla- NATO sada ima baze u Rumuniji, Bugarskoj, u Mađarskoj, ima bazu Bondstil na Kosovu, u Makedoniji. Njima baza u samoj Srbiji ne treba. Ne vidim čime to Srbija može da zasluži da je NATO podrži oko EU, tim pre što EU nije jedinstvena po tom pitanju, oni više ne žele širenje. Pristupni fondovi EU su već prazni, oni ne znaju kako da pokriju dugove Grčke, Španije i Italije, pogotovu kada im sledeće godine uđe Hrvatska sa 40 milijardi evra duga, a ne još i Srbija. Evropskoj Uniji, novi siromasi ne trebaju.
Čini se da bi Srbiji možda bilo najpametnije da sačuva neutralnost po pitanju saradnje sa NATO-om. Pod prestpostavkom da podržavate ovaj stav, kako Vi vidite da je to moguće? Obzirom da su odnosi sa Kosovom takođe bili na dnevnom redu samita….
NATO je jasno rekao da priznaje Kosovo kao nezavisnu državu. Evropska Unija takođe priznaje Kosovo kao nezavisnu državu. A u Beogradu se pravimo blesavi. Navodno ne, NATO nije priznao Kosovo- zato što Španija, Rumunija nisu priznale Kosovo. One ga nisu priznale zbog svojih problema, a ne zbog nas.
NATO je uzeo Srbiji Kosovo i svojim ulaskom u NATO, Srbija bi bila jedina država u istoriji koja ulazi u neki vojni savez koji joj je oduzeo teritoriju. Dakle, ulaskom u NATO, Srbija ništa praktično ne dobija. Ne dobija skraćeni put ka EU, jer je kako sam već rekao, EU već prezasićena, a i pitanje je šta će biti sa samom Unijom kroz par godina.
Sa druge strane, jedini zdrav novac za ekonomiju, koji može da se nađe na tržištu novca- je u Rusiji. Politička elita u Beogradu, ipak mora da vodi računa o stavu naroda. To se sad videlo i na ovim predsedničkim izborima. Dakle, ne može se u dužem vremenskom periodu ignorisati raspoloženje naroda prema ulasku ili neulasku. Svaka elita, koja bude ignorisala stav građana, na nekim prevremenim ili redovnim izborima će da izgubi. Prema tome, ako žele da uče, političari su mogli dobru lekciju da nauče na ovom drugom krugu predsedničkih izbora.
Dakle, ja ne vidim nikakvu mogućnost da Srbija uđe u NATO u nekom narednom vremenskom periodu, jer na kraju, i to je stvar koja se rešava na referendumu. Narod nije raspoložen za NATO, najbolji primer za to su stranke- najpre SPO i LDP. Naime, ove stranke koje su o potrebi da Srbija uđe u NATO govorile pre početka predizborne kampanje, za vreme same kampanje o tome se uopšte nisu izjašnjavale.
Interesantno je da se zapravo o NATO-u u toku kampanje za parlamentarne izbore, niko nije izjašnjavao. Osim Demokratske stranke Srbije koja je otvoreno rekla da je politika neutralnosti, najbolja opcija za Srbiju, svi ostali su ćutali. Jasno je da se na ovom pitanju gube glasovi birača.
Srbija će sarađivati sa NATO u onoj meri, koliko to Srbiji bude odgovaralo, ali od nekog formalnog učlanjenja u NATO, mislim da od toga nema ništa.
Izvor: onlinevesti.com
Tweet
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

NATO je jasno rekao da priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, a u Beogradu se pravimo blesavi

Izvor: Vostok.rs, 29.Maj.2012

29.05.2012. -..Nakon samita NATO, održanog u Čikagu 20. i 21. maja, analitičar Miroslav Lazanski izneo je svoje mišljenje u vezi sa odnosima NATO-a sa državama na Balkanu:..Balkanske zemlje koje još nisu u NATO-u, mislim pre svega Crna Gora i Bosna i Hercegovina su dobile neke pohvale. Makedonija...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.