NATO jasno stavio do znanja: Ne prihvata Putinov predlog o moratorijumu na raspoređivanje raketa u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2019, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO "jasno stavio do znanja": Ne prihvata Putinov predlog o moratorijumu na raspoređivanje raketa u Evropi

NATO je nagovestio da neće odgovoriti na inicijativu Rusije za uvođenje moratorijuma na rasporedivanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na Moskovskoj konferenciji o neširenju oružja.

"Predsednik (Vladimir) Putin u ličnim porukama liderima NATO država i zemljama Azijsko-pacifičkog regiona pozvao ih je da se pridruže moratorijumu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa", rekao je Lavrov i istakao da je Severnoatlantski savez dao jasan odgovor.

"Štaviše, jasno su nam stavili do znanja da NATO to neće prihvatiti", rekao je Lavrov, preneo je TAS S.

On je naglasio da će povlačenje Vašingtona iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) izazvati negativne posledice, primećujući da su obe strane imale međusobne tvrdnje jedna protiv druge.

"Umesto da ih reše na profesionalni, konstruktivan i poslovni način, naše američke kolege bile su samo zauzete pronalaženjem izgovora za raskidanje INF-a", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, konkretne i realne mere koje je predložila Rusija koje imaju za cilj da ublaže zabrinutosti da bi se spasio sporazum, odbijene su prilično arogantno.

"Za žaljenje je što je većina članica NATO poslušala zahtev Vašingtona i nije prihvatila naš poziv da se uvere da su tvrdnje SAD-a neuverljive", rekao je on.

U međuvremenu, Lavrov je naglasio da je, u cilju zadržavanja mogućnosti "da bi se održala predvidljivost na raketnom planu, Rusija donela odluku da ne raspoređuje rakete srednjeg i kratkog dometa sve dok američke rakete iste klase ne budu raspoređene u ovim regionima".
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.