NATO im srušio staru, država novu kuću u Šumatovačkoj, a sad im traže 1,5 miliona za troškove rušenja

Izvor: JužneVesti.com, 01.Dec.2022, 12:22

NATO im srušio staru, država novu kuću u Šumatovačkoj, a sad im traže 1,5 miliona za troškove rušenja

Porodici Stojiljković iz Šumatovačke u Nišu, kojoj je NATO srušio staru, a država novu kuću, ima još jedan problem - pokušavaju da im naplate 1,5 miliona dinara kao troškove rušenja, pa tako penzionerki Radmili Stojiljković godinama odbijaju i do dve trećine penzije, usled čega joj za život ostane 7.000 dinara mesečno, objašnjava advokat porodice Saša Milosavljević. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << U izveštaju veštaka, u koji je redakcija Južnih vesti imala uvid, piše da je Radmilin dug ne prati fakture i zapisnike, ali joj, ipak, novac skidaju s računa.

Nakon pisanja Južnih vesti o porodici Stojiljković iz Šumatovačke ulice, koji skoro dve decenije imaju problema da legalizuju i obnove kuću srušenu u NATO bombardovanju, Saša Milosavljević, advokat bračnog para Dejana i Silvane Stojiljković, rekao je da se, na osnovu faktura firme “Articon” DOO iz Niša, Dejanova majka Radmila Stojiljković duži za milion i petsto hiljada dinara, koji joj se godinama odbijaju od penzije.

Saša Milosavljević rekao je da je firma koja je rušila objekat u Šumatovačkoj dostavila do sada 6 faktura i po njima naplatila svoje usluge od Grada, koje se Radmili Stojiljković, kao investitoru, i dalje naplaćuju preko penzije, a kako je rekao, oduzimaju joj dve trećine penzije za usluge koje nisu izvršene.

Veštak je našao da 3 fakture, koje su naplaćene, a nema ih u predmetima i ne prate pravno stanje. Svaki zapisnik o rušenju mora da prati jedna faktura. Ovde se ispostavilo da je nekoliko faktura naplaćeno i da ne prate zapisnike da su nastupili na terenu. Ovo nisu naivne stvari, pojavio se višak novca koji se potražuje, a nema faktura koji to prate i pokrivaju - rekao je advokat porodice.

Naporima advokata doneto je rešenje da se rušenje prekine i ne sprovodi do daljeg, međutim, prema rečima porodice i advokata krenuo je novi pritisak na Inspektorat da se proces pokrene ponovo.

Mi smo podneli tužbu za poništaj rešenja o rušenju i trenutno je predmet pred Upravnim sudom, koji ima rok od 8 dana da donese meru ili odbije ukoliko je neosnovana, ali to je jedan od načina da sprečimo rušenje ostatka. Postoji toliko starih objekata po gradu koji se urušavaju i realna su opasnost po građane, to ne sklanjaju a hoće pošto-potom da sklone ovaj objekat koji ne smeta nikome i koji je, što je najbitnije u procesu legalizacije - nastavio je Milosavljenić.

Kažu da je rušenje bilo nelegalno; Foto: JV S obzirom na to, kako je advokat rekao, rešenje o izvršenju je pravosnažno, višak novca koji je Radmili skidan od penzije, moći će jedino tužbom da potražuju ukoliko se ispostavi da je bilo nezakonitosti prilikom naplaćivanja.

Što se mehanizama za prinudnu naplatu faktura tiče, ne možemo ništa, rešenje o izvršenju je pravosnažno, mi možemo tužbom da potražujemo nadoknadu štete ukoliko se ispostavi da je tu bilo nezakonitosti, a bile su, jer je neosnovano naplaćeno. Nažalost, Upravni sud nije toliko ažuran, ali nadam se da će u ovom predmetu biti mnogo brži, kako bismo sprečili rušenje preostalog dela objekta - rekao je.

Silvana Stojiljković kazala je da njenoj svekrvi nakon što skinu dve trećine penzije, za život ostane svega 7 hiljada dinara, i pomenula da, iako, od pre nekoliko meseci skidaju samo trećinu i dalje ne ostaje dovoljno novca za normalan život.

Mojoj svekrvi su do pre nekoliko meseci oduzimali dve trećine penzije, sada je kao smanjeno na trećinu, ali šta je sa svim ostalim godinama. Ispalo je da su oni nas 5 ili 6 puta rušili, ali ovo nije hotel Ambasador, pa da za jedan sprat koji je srušen dolaze 5 puta. Na osnovu tih faktura iznos koji plaćamo je million i petsto hiljada dinara, a vrednost tog sprata nije bila tolika, a kamoli da rušenje košta toliko - rekla je Silvana Stojiljkovič.

Situacija je, prema rečima advokata, postala teška kada se njihov prvi komšija upisao u Katastar kao suvlasnik parcele i objekta, a zatim vršio pritisak na Građevinsku inspekciju da se što pre krene sa rušenjem objekta za koji je Radmila Stojiljković imala urednu dokumentaciju.

Katastar je upisao Jovicu Milivojevića kao suvlasnika placa i objekta, a on to ne može da bude, jer on nije kupio plac, ali mu je Katastar dao aktivnu legitimaciju da učestvuje u postupku oko legalizacije i da se kao suvlasnik na parceli protivi izgradnji objekta. Radmila je imala svu dokumentaciju, idejni projekat i taj objekat bi bio legalizovan na vreme da nije bilo Jovice Milivojevića kao trećeg lica koji se umešao tu i prekinuo legalizaciju. On sada i dalje insistira i kampuje u Građevinskoj inspekciji i tako vrši pritisak da se sruši ostatak objekta - rekao je advokat Saša Milosavljević.

Kuće nema; Foto: JV Prema Milosavljevićevim rečima, Grad nije smeo da potražuje ništa od Radmile pre nego što se utvrdi koliko je faktura izdato i koja je realna cena, te upitao ko je hteo da naplati više i ko mu je to dozvolio.

Dejan i Silvana Stojiljković rekli su da se plaše koliko će, posle poslednjeg rušenja, biti potraživanje Grada prema njima, i rekli da u gradu postoji mnogo više objekata koji su veća opasnost po Nišlije, kao i to da trpe velike pritiske “jer ispada je naša kuća od najbitnijeg značaja za ovaj grad”.

Nastavak na JužneVesti.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.