NATO: Upotreba sile u Jugoslaviji bila neophodna i legitimna - bombardovanje je postiglo svoj cilj

Izvor: Vostok.rs, 24.Mar.2019, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Upotreba sile u Jugoslaviji bila neophodna i legitimna - bombardovanje je postiglo svoj cilj

  NATO smatra da je upotreba sile u Jugoslaviji 1999. bila "neophodna i legitimna", a da je bombardovanje postiglo svoj cilj, rekao je zvaničnik NATO-a za RIA Novosti, komentarišući 20. godišnjicu agresije. Sagovornik agencije je rekao da je NATO pokrenuo operaciju u martu 1999. "kako bi zaustavio humanitarnu katastrofu koja se tada odvijala na Kosovu".
"Ova odluka donesena je nakon više od godinu dana neprijateljstava na Kosovu i neuspeha međunarodnih diplomatskih napora za rešavanje sukoba. Operacija NATO-a usledila je nakon više od godinu dana intenzivnih napora UN-a i kontaktne misije, čiji je član bila i Rusija, kako bi se postiglo mirno rešenje." Prema njegovim rečima, Savet bezbednosti UN-a je "u više navrata beležio kršenje ljudskih prava na Kosovu i sve veći broj izbeglica koje su proterane iz svojih domova kao pretnju međunarodnom miru i bezbednosti". Kako se saopštava iz NATO-a, do kraja 1998. godine, više od 300.000 Albanaca je navodno napustilo svoje domove. "Sporazumi o prekidu vatre nisu poštovani, a pregovori su bili u zastoju. Imajući u vidu razvijajuću krizu, korišćenje sile od strane NATO-a bilo je neophodno i legitimno", rekao je sagovornik agencije. NATO takođe smatra da je svrha operacije "bila da se okončaju sva neprijateljstva i represija nad civilnim stanovništvom Kosova, da se obezbedi povratak izbeglica i da se omogući pristup humanitarnim organizacijama". "Vazdušna kampanja je postigla svoj cilj. U junu 1999. godine, Savezna Republika Jugoslavija je pristala da povuče svoje trupe sa Kosova. Nasilje je prestalo i izbeglice su se mogle vratiti kući", rekao je zvaničnik NATO saveza. Po njegovom mišljenju, snage međunarodnog kontingenta KFOR-a su nakon toga "doprinele osiguravanju stabilnosti na Kosovu iu regionu u celini".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

„Moderna Rusija ne bi dozvolila bombardovanje Jugoslavije“

Izvor: Vostok.rs, 24.Mar.2019

Član Komiteta za odbranu i bezbednost Saveta Federacije Franc Klincevič smatra da se situacija u svetu promenila i da savremena Rusija ne bi dozvolila bombardovanje Jugoslavije. Ranije je zvaničnik NATO saveza, komentarišući 20. godišnjicu NATO agresije na SR Jugoslaviju, rekao da NATO smatra...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.